Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Apps 30 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

FIFA wil met deze nieuwe techniek buitenspel voorkomen

De buitenspelregel zorgt regelmatig voor flinke discussie, want soms gaat het om centimeters. De FIFA wil er nu een einde aan maken.

Elke week is het wel weer raak in de Eredivisie: een flinke discussie of er wel of geen speler buitenspel staat. Zelfs sinds de komst van de VAR is er nog niet volledige eensgezindheid over wanneer dit geval is. Soms zorgen de lijntjes die door middel van software worden getrokken nog steeds niet voor duidelijkheid. Dat zorgt voor discutabele beslissingen. Als alles goed gaat komt daar binnenkort een einde aan, want wereldvoetbalbond FIFA test nu een nieuwe techniek, meldt BBC.

Nieuwe technologie voor de FIFA

De FIFA noemt dit zelf semiautomatische buitenspeltechnologie. Om deze toe te passen moet er zelfs een camerasysteem aan het dak worden vastgemaakt om data te verzamelen. In totaal zijn er voor dit systeem 10 tot 12 camera’s in het stadion nodig. In totaal kunnen deze 29 datapunten per speler meten en dat 50 keer per seconde.

De FIFA test het nieuwe systeem voor het eerst tijdens het de FIFA Arab Cup, laat de voetbalbond weten via Twitter. Mocht het systeem succesvol zijn, dan is er een kans dat we deze terugzien tijdens het wereldkampioenschap in Qatar dat volgend jaar plaatsvindt.

Opmerkelijk: Electronic Arts wil afscheid nemen van FIFA

Ook in Nederland?

Mocht FIFA de techniek goedkeuren, dan is het maar de vraag of we het zien in de Europese en nationale competities. Zo zien we tijdens de wedstrijden in de Conference League (waar o.a. Feyenoord in speelt) nog steeds geen VAR. In de Eredivisie wordt dan weer geen doellijntechnologie toegepast. De reden daarvoor is dat deze techniek vrij prijzig is.

In de Eredivisie maakt de KNVB voor buitenspel nu nog gebruik van een aantal extra camera’s (al zijn dat er geen 12). De VAR trekt via software een lijn bij de laatste verdediger. Vervolgers plaatst de VAR ook een lijn bij de aanvaller op het moment dat de bal van de assistgever de voet verlaat. Als deze lijnen tegen elkaar liggen is de marge te klein om te bepalen of het buitenspel is. De techniek van FIFA lijkt dus uitgebreider.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!