Elektrische fiets: waarom Joe Biden wordt gezien als de e-bike President

Elektrische fietsen Jelle van Es 30 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

De elektrische fiets is er één die alleen maar in populariteit stijgt. In Nederland is het al heel normaal dat je op een elektrische fiets rondrijdt. Maar ook in de Verenigde Staten is hij populair.

En daar lijkt het alleen maar verder te gaan stijgen. Vorige week wist de Amerikaanse president Joe Biden zijn ‘Build Back Better’ plan er doorheen te krijgen. Dit nieuwe klimaatplan moet er voor zorgen dat Amerikanen meer gebruik maken van elektrische voertuigen, waaronder dus de elektrische fiets.

Elektrische fiets gaat stijgen dankzij Biden

En daardoor wordt Biden gezien als de e-bike President. Dat klinkt een beetje als El Presidente, maar dan net wat anders. In zijn plan zijn namelijk miljarden vrijgemaakt aan subsidies. Daardoor kunnen Amerikaanse burgers geld terug krijgen wanneer ze een elektrisch voertuig, zoals de elektrische fiets terugkrijgen. Volgens Christopher Cherry, die werkt bij de University of Tennessee, kan dat enorm belangrijk zijn.

Sparta C-Grid (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Amerikaanse consumenten die van plan zijn om een elektrische fiets te krijgen, kunnen dertig procent van hun aankoopbedrag van de belasting die zij betalen aftrekken. Als je dan bedenkt dat een gemiddelde fiets zo’n 2.000 euro kost, dan levert dat je een verdomd mooi belastingvoordeel op. Zeker in Amerikaanse steden kan dat er voor zorgen dat burgers eerder geneigd zijn om een e-bike te pakken. Zeker in combinatie met een ander plan die zo’n 1,2 biljoen dollar beschikbaar stelt voor de infrastructuur. Daarmee worden wegen aangepakt, maar gaat er ook meer ruimte komen voor fietspaden. Op die manier wordt een e-bike ook interessanter.

Luxe e-bike

Maximaal zou je zo’n 1.500 dollar aan subsidie kunnen krijgen voor een elektrische fiets. Daarnaast geldt het voor e-bikes met een maximaal aankoopbedrag van 8.000 dollar. Dan heb je wel een bizar dik model, maar dat is een ander verhaal. Wil je meer lezen over alles dat met een e-bike te maken heeft? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

QonQer Too: stoere elektrische fiets voor in de stad

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen