Films: 5 remakes die het origineel ver achter zich weten te laten

Films & Series Mark Hofman 18 dec 2021
Leestijd: 4 minuten

Op het gebied van films is een origineel verhaal van levensbelang. Al hebben verschillende regisseurs al laten zien dat dit niet het geval hoeft te zijn. Als je het goed doet, dan is het zelfs mogelijk om het origineel mijlenver achter je te laten.

Dat is in ieder geval wat de onderstaande vijf films wisten te doen. Wie opzoek is naar een magische verhaal, maar wel de allerbeste versie wilt zien. Die zit goed met deze titels.

Films: de 5 beste remakes ooit gemaakt

De onderstaande films staan niet op volgorde. Nummer één is dus niet persé beter dan nummer vijf. Alle titels  in het onderstaande rijtje worden, op basis van persoonlijke smaak, gezien als goede remakes. Je kunt ze allemaal dus uitstekend een kans geven!

#1 The Great Gatsby (2013)

In 1974 verscheen het iconische verhaal van The Great Gatsby eindelijk als film. Eén van de beste boeken ooit geschreven had eindelijk een visuele versie en werd door de wereld geliefd. Alleen wist men toen nog niet dat er in de toekomst een betere versie van het verhaal naar het grote doek zou komen.

In 2013 bracht regisseur Baz Luhrmann het verhaal opnieuw tot leven. Alleen dit keer niet met Robert Redford, maar Leonardo DiCaprio in de hoofdrol. Een rol die hij dusdanig imposant wist in te vullen, dat de krachtige uitstraling van de film en het indrukwekkende verhaal bijna in de vergetelheid raakten.

#2 Films: The Magnificent Seven (1960)

De kans dat iemand die dit artikel leest aan The Magnificent Seven uit 2016 denkt is vrij groot. Toch is dat, zoals je ziet aan wat er tussen de haakjes staat, niet de film waar we het over hebben. De film uit 2016 is namelijk een remake van The Magnificent Seven uit 1960. En die film uit 1960 is dan weer een remake van Akira Kurosawa’s Seven Samuari: een film uit 1954.

Hoe gaaf sommige mensen de film uit 2016 ook vinden: het haalt het niet bij de remaken uit de jaren 60. Regisseur John Sturges wist namelijk een magistrale cast te fixen voor zijn werk. Yul Brynner, Steve McQueen, Charles Bronson, Robert Vaughan en Jame Coburn: ze waren allemaal te zien en hadden een magische chemie met elkaar. Als je het verhaal dan toch wilt volgen, zorg dan dat je dat met deze variant doet.

#3 Ocean’s Eleven (2001)

Er zijn veel mensen die de titel Ocean’s Eleven wat zegt. De film uit 2001 wordt gezien als een van de beste films uit de zero’s. Maar wat veel mensen niet weten is dat dit geen origineel verhaal is. Ocean’s Eleven is namelijk een remake van de gelijknamige film uit 1960. Een film die volgens sommige, onder andere door de cast bestaande uit Frank Sinatra en Peter Lawford, wordt gezien als de betere.

Maar er zijn weinig mensen die kunnen ontkennen dat het werk van Steven Soderbergh geweldig is. Hedendaagse helden als George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon en Julia Roberts weten de show te stelen. Ocean’s Eleven wordt dan ook niet voor niets gezien als een van de beste Heist-films ooit gemaakt. Laat staan als een van de beste remakes ooit gemaakt.

#4 Films: Scarface (1983)

Scarface wordt gezien als één van de beste films ooit gemaakt. Maar wist jij dat hij ook wordt gezien als één van de beste remakes ooit gemaakt? Het werk van Brian de Palma uit 1983 was magistraal, maar niet origineel. Voordat Al Pacino in de huid van Tony Montana kroop deed acteur James Cagney dat. In 1932 bracht regisseur Howard Hawks de film al naar het grote doek. Een schok, want de film werd gezien als één van de meest controversiële van zijn tijd.

Veelbesproken was Scarface uit 1932 zonder twijfel, maar zo imposant als de versie uit 1983 werd hij nooit.

#5 The Departed (2006)

Martin Scorsese’s The Departed is een uitstekende gangster-film die in 2006 de harten van filmliefhebbers wisten te veroveren. Dat had niet alleen te maken met het goede verhaal, maar ook met de intensiteit en de geloofwaardigheid van de film. Dat wist Scorsese dus beter te doen dan Andrew Lau en Alan Mak: de regisseurs van de film Infernal Affairs uit 2002. Ondanks de verschillen kunnen filmliefhebbers er niet omheen: de gangsterfilm die afkomstig was uit Hong Kong is het origineel.

Zo geliefd en populair als de versie uit 2006 werd de film uit 2002 overigens nooit. Jack Nicholson, Matt Damon en Leonardo DiCaprio wisten hun rollen uitmuntend in te vullen. Tel daar het magische werk van Martin Scorsese bij op en je weet dat The Departed geen kinderspel is. Een heerlijke film en een van de beste remakes ooit gemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen