Hoe lang duurt het om een elektrische auto op te laden?

Elektrische auto's Lisanne Beijen 18 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

Een van de belangrijkste onderdelen van de elektrische auto is de accu. Over dit onderdeel is men, niet geheel verrassend, vaak het meest kritisch en sceptisch. Ook het opladen van de accu wordt vaak stevig onder de loep genomen. Ook dat is niet vreemd: het is belangrijk op te weten hoe ver je op een volle accu kunt rijden en hoe lang het duurt om de accu weer volledig op te laden.

Wanneer je weet hoe ver je op een volle accu kunt rijden, waar je de accu kunt opladen en hoe lang dit duurt kun je met een gerust hart (en zonder laadangst) de weg op. Op ieder van deze vragen zijn alleen veel antwoorden mogelijk. Die verschillen per type elektrische auto en type lader. Al vallen de oplaadtijden vrijwel altijd binnen bepaalde marges.

Nog meer factoren die het opladen beïnvloeden

De volgende vijf factoren hebben volgens autofabrikant Kia invloed op de laadsnelheid van de accu van een elektrische auto:

  1. Het formaat van de accu: hoe groter de capaciteit hoe langer het duurt om de accu volledig op te laden.
  2. De status van de accu: is de accu helemaal leeg of nog deels opgeladen? Het duurt logischerwijs langer om een accu die bijna leeg is volledig op te laden dan een accu die nog half opgeladen is.
  3. De maximale laadsnelheid van de elektrische auto: zelfs met een oplaadpunt met hogere laadsnelheid laadt de accu van een auto met lagere laadsnelheid niet sneller op.
  4. De maximale laadsnelheid van het oplaadpunt: je elektrische auto opladen via een oplaadpunt dat een lagere laadsnelheid heeft dan jouw elektrische auto is niet aan te raden.
  5. Het weer: het duurt iets langer om de accu op de laden bij lage temperaturen, zeker bij gebruik van een snellader. Daarnaast is een elektrische auto zelf ook minder efficiënt in lage temperaturen (dit geldt ook voor hoge temperaturen. Uitersten dus).
Hyundai Ioniq 5
De Ioniq 5 (Afbeelding: Hyundai)

De snelste manier en de langste manier

Zoals de naam al doet vermoeden is opladen met een snellader het snelst. De accu van een elektrische auto kan via een ultra-rapid snellader met een capaciteit van 350W (onder de juiste omstandigheden, zie het lijstje hierboven) in slechts 15 tot dertig minuten volledig worden opgeladen.

De accu volledig opladen duurt het langst via een draagbare oplader die vaak bij de auto wordt geleverd. Wanneer die lader met de huishoudelijke elektriciteitsvoorziening (2.4kW) wordt verbonden kan het opladen, afhankelijk van de grootte van de accu, langer dan 24 uur. Gelukkig is het eigenlijk nooit nodig om zo lang te wachten tot de accu is opgeladen. Er zijn namelijk meer manieren dan deze twee.

Tesla elektrische auto supercharger
Lekker snel laden met Tesla (Afbeelding: ANP / Robin van Lonkhuijsen)

Elektrische auto thuis opladen

De accu van een ‘standaard’ elektrische auto met een 70kWh accu volledig opladen duurt zo’n 10 uur bij het gebruik van een 7kW oplaadpunt. Zo’n oplaadpunt is bijvoorbeeld een ‘wallbox’, een hangende oplader die aan de muur is gemonteerd, of een staande laadpaal die bijvoorbeeld in de garage of op de oprit is geplaatst. Dit betekent dat je de auto ‘s nachts aan de oplader kunt leggen om er ‘s ochtends weer zonder problemen mee op pad te kunnen.

Met een 22kW snellader kan een accu in vier tot acht uur volledig worden opgeladen. Een snellader met een laadsnelheid van 50kW reduceert deze laadtijd tot ongeveer een uur.

Om de capaciteit van de accu van je elektrische auto zo lang mogelijk zo groot mogelijk te houden hebben we hier een aantal handige tips voor je op een rij gezet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen