Fitbit gaat levens redden door middel van nieuwe functionaliteit

Tech Wesley Akkerman 12 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Fitbit kreeg onlangs groen licht voor een functionaliteit waarmee het gebruikers passief controleert op boezemfibrilleren. Dit is een veelvoorkomende hartritmestoornis, dat ook wel atriumfibrilleren wordt genoemd. Het komt vooral voor bij oudere mensen. De goedkeuring kwam vanuit de Food and Drug Administration (FDA) uit de Verenigde Staten.

De FDA is vergelijkbaar met de Voedsel- en Warenautoriteit in Nederland. Fitbit krijgt toestemming om haar algoritme voor fotoplethysmografie toe te passen binnen haar producten. Daarmee kunnen bepaalde fitnesstrackers van het bedrijf dus hartritmestoornissen ontdekken bij mensen die zo’n apparaat dragen.

Fitbit focust zich meer op gezondheid

Wereldwijd lijden ongeveer 33 miljoen mensen aan de hartritmestoornis, die gelukkig niet levensbedreigend is. De aandoening moet echter wel tijdig behandeld worden om schade aan het hart te voorkomen. Boezemfibrilleren is helaas moeilijk op te sporen; sommige mensen hebben er last van zonder dat zelf te weten.

Een Fitbit kan gebruikers controleren zolang het op de pols zit. Wanneer zo’n tracker onregelmatigheden in de hartslag opmerkt, krijgt de gebruiker een melding. De sensoren kunnen niets diagnosticeren, maar wel waarschuwen voor mogelijke gevaren of herkenbare symptomen.

Niet de enige manier

Dit is overigens niet de enige manier waarop Fitbit een onregelmatige hartslag kan spotten. Dat kunnen sommige andere fitnesstrackers ook via een ecg (elektrocardiogram, oftewel een hartfilmpje). Via het nieuwe algoritme van Fitbit kunnen de apparaten veel nauwkeuriger te werk gaan.

De nieuwe functionaliteit Is volgens het bedrijf “binnenkort” beschikbaar voor gebruikers in de Verenigde Staten. Je hebt hiervoor wel een Fitbit nodig die je hartslag kan meten. Of het bedrijf de functionaliteit ook in andere landen uitrolt, bijvoorbeeld Nederland, is op moment van schrijven nog niet bekend.

Waarschijnlijk moet Fitbit eerst goedkeuring krijgen van Europese waakhonden op dit vlak. Het is niet bekend of de fabrikant op dit moment aan een aanvraag daarvoor werkt. Dat wordt dus afwachten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen