Fluisterstille elektrische scooter: NIU MQi GT review

Elektrische fietsen Jelle van Es 24 mei 2021
Leestijd: 4 minuten

Het afgelopen jaar heb ik met grote regelmatig een nieuwe elektrische fiets getest en zie je dat die markt in een paar jaar enorm is gegroeid. De markt voor de elektrische scooter wordt echter ook steeds groter en interessanter. Een paar jaar geleden waren er een paar kleine Kickstarter-projecten, maar inmiddels is het aanbod volwassen. Dat was voor ons een mooi moment om met de NIU MQi GT aan de slag te gaan.

NIU is een bedrijf dat in 2014 is opgericht met als doel om de markt voor de elektrische scooter open te breken. Het succes is er vooral te vinden in China, maar ook voor de Nederlandse markt komen er steeds meer interessante modellen uit. De NIU MQi GT is daarbij een flinke jongen die veel indruk op me heeft gemaakt in de verschillende testritjes. Dit viel me daarbij op.

NIU MQi GT elektrische scooter review

1. Ziet er netjes uit

Over smaak valt natuurlijk te twisten, maar op het moment dat ik de NIU MQi GT elektrische scooter voor me zag taan, vond ik hem er gelijk vet uit zien. Het is een variant die net iets groter is dan de gemiddelde scooter. Het lijkt een klein beetje op een kleine motor en nodigt gelijk uit om er mee te gaan rondscheuren. En wanneer je dat doet, heb je ook veel bekijks.

NIU MQi GT Elektrische Scooter
Het is een mooie scooter (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

2. Enorm stil

En misschien dat mensen me ook wel nakeken vanwege het feit dat de NIU MQi GT elektrische scooter erg stil is. Dat is wel iets anders dan een scooter met benzinemotor. Wanneer je samen met iemand anders op reis gaat op de machine, dan kun je gewon heel makkelijk een gesprek voeren. Het is echt een verademing en zorgt ervoor dat een reisje met mooi weer een stuk leuker wordt. Wel moet je beter opletten op het verkeer. Meer dan eens merkte ik dat voetgangers niet door hadden dat er een scooter aankwam. De combinatie tussen de snelheid die soms tegen de 50 kilometer per uur aantikt en het feit dat je gewoon niet te horen bent, betekent dat mensen geen rekening met je houden. Ik moest dus echt in acht houden om problemen te voorkomen.

NIU MQi GT Elektrische Scooter
Hij is enorm stil en heeft een mooi dashboard (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

3. Deze elektrische scooter is krachtig

Een ander fijne conclusie die ik kon trekken uit mijn ritjes met de NIU MQi GT elektrische scooter, is dat hij behoorlijk krachtig is. Wanneer je ergens stil staat en wil optrekken, dan ben je echt binnen een paar seconden op de maximale snelheid. Dat is dus wel zo fijn wanneer je bij een stoplicht staat en even een vrije baan voor jezelf wil creëren. Door gewoon te gaan ben je snel weg. Zonder dat je daarmee dus vervelend veel geluid maakt voor je mede-weggebruikers. Ook zijn stukjes waarbij je omhoog moet rijden om bijvoorbeeld de dijk op te komen geen enkel probleem.

Hij scheurt er lekker op los (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

4. Bereik is dik in orde

Volgens de maker moet de NIU MQi GT elektrische scooter een bereik hebben van zo’n tachtig kilometer. Ik denk zelf echter dat het meer iets van tussen de 60 en 70 kilometer is op basis van de ritjes die ik heb gemaakt, de afstand daarvan en hoeveel batterij dat kost. Dat is echter meer dan genoeg voor de gemiddelde gebruiker. Zeker wanneer je hem wil gebruik voor kleinere ritjes van maximaal 20 kilometer kun je met dit exemplaar zonder problemen rondrijden. Het opladen van de twee batterijen die er in zitten duurt daarbij ongeveer 4,5 uur. In de laadruimte van de scooter kun je makkelijk je oplaadkabels bewaren en zodoende dus ook meenemen naar werk en daar tijdens je werkdag hem opladen.

Ruimte voor de oplaadkabels bij de batterijen (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

5. Genoeg ruimte voor twee personen

Mocht je iemand achterop willen meenemen, dan is dat geen enkel probleem. De NIU MQi GT heeft genoeg ruimte achterop, waardoor je met zijn tweeën makkelijk een ritje kan maken op je elektrische scooter. Bovendien is de scooter krachtig genoeg om de extra passagier te vervoeren. Je merkt niet dat minder snel optrekt of langzamer gaat. Je scheurt zonder problemen over de verschillende wegen en trekt nog altijd snel op. Wel zal het bereik minder hoog zijn, omdat je dus meer gewicht meeneemt.

Ruimte genoeg (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Ik ben zeer enthousiast geworden van de tijd die ik met de NIU MQi GT elektrische scooter heb doorgebracht. Hij is krachtig, stil en van vele gemakken voorzien. Een prima alternatief op de gewone scooter of voor iemand die twijfelt over een elektrische fiets. Wil je meer lezen over het product? Bezoek dan hier de website van de maker.

Segway wil de markt veroveren met zijn eerste serie eScooters

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen