PlayStation 5 gekocht? Dit moet je als eerste doen

Games Jelle van Es 25 mei 2021
Leestijd: 4 minuten

Is het je gelukt om een PlayStation 5 te kopen? Dan ben je sowieso al een koning op zich, aangezien het scoren van zo’n spelcomputer bijna een Olympische sport is. Maar voordat je met de nieuwste games aan de slag kunt gaan, zijn er wel een paar dingen die je even moet fixen. Wij zetten alles op een rijtje.

Wat je moet doen bij een nieuwe PlayStation 5

Maak gebruik van de juiste HDMI-kabel

Wanneer je de PlayStation 5 in huis haalt, dan zit daar standaard een HDMI 2.1 kabel bij. Dat is de nieuwste soort kabel en die maakt het mogelijk dat je games in 4K beleeft met 120 Hz. Dan moet je wel een gloednieuwe televisie hebben om daar echt van te profiteren, maar dat is weer een ander verhaal. Mocht de kabel die er bij geleverd wordt niet goed zijn, omdat hij bijvoorbeeld te kort is voor jouw setup, dan moet je bij het aanschaffen van je nieuwe kabel daar echt even rekening mee houden.

Dualsense playstation 5
De nieuwe controller (Afbeelding: Sony)

Overzetten van je gegevens

Het is natuurlijk mogelijk om op je PlayStation 5 met een schone lei te beginnen. Zeker omdat de spelcomputer maar een beperkte opslag heeft, is het niet heel handig om games die je niet speelt over te zetten. Maar bepaalde data wil je wel gelijk meebrengen. Daarvoor is het eerst zaak om je oude PlayStation 4 te voorzien van de meest recente firmware. Vervolgens sluit je zowel die spelcomputer als de PS5 aan op je televisie en zet je ze aan. Op de PS5 doorloop je dan de setup totdat je bij de optie Data Transfer aankomt. Dat is het moment om de data over te zetten. De onderstaande video legt dat overigens ook goed uit.

Wanneer je dat wil doen, dan wordt het aangeraden om beide spelcomputers met een LAN-kabel op het internet aan te sluiten. Heb je die optie niet? Verbindt dan de PlayStation 4 met de PlayStation 5 via een LAN-kabel om op die manier de data transfer sneller te laten verlopen. Op beide spelcomputers ga je dan op hetzelfde account in signen en krijg je de opdracht om de PS4-powerknop één seconde in te drukken. Als gevolg daarvan reset die spelcomputer en begint de datatransfer. Belangrijk: wanneer dit gebeurt blijf je overal van af.

Wanneer het loopt, dan kun je op de PlayStation 5 dan gaan bepalen welke games en data je precies mee wil nemen. Nogmaals, kies daarbij puur voor de games die je verder wil spelen of die gebruik maken van de extra kracht van de nieuwe spelcomputer. Wanneer dit eenmaal is gedaan, dan begint de datatransfer en kun je verder met de games waar je gebleven was.

Savefiles via de Cloud meenemen naar de PlayStation 5

Mocht je in eerste instantie niet je PlayStation 4-games meenemen naar de PlayStation 5, dan kun je later nog je savefiles meenemen via de Cloud Storage. Het is iets dat je kunt gebruiken wanneer je een actief PlayStation Plus-abonnement hebt. Via deze optie ga je eerst naar je PlayStation 4 toe. Via de Settings ga je dan naar je Opslag, Systeem Opslag en dan naar Save Data. Daar kun je je savefiles uploaden naar de Online Storage. Vervolgens ga je naar je PS5 en daar download je dan op dezelfde manier je savefiles. Kun je daarna alsnog verder gaan met je favoriete game.

Gebruik een USB-apparaat

Wanneer je geen zin hebt in gedoe met online data opslag, dan heb je ook de mogelijkheid om gebruik te maken van een ouderwetse USB-stick en daar je savedata op zetten en daarna overzetten. Ook dat doe je via de Settings en selecteer je daar de savefiles die je wil overzetten. Vervolgens ga je op de PlayStation 5 op zoek naar die opslag en kun je daar de savefiles overzetten.

Haal de PlayStation Plus Collectie binnen

De bovenste punten gingen voornamelijk over wat je allemaal moet doen qua settings. Je wil natuurlijk ook gelijk gaan genieten van nieuwe games. Wanneer je een actief PlayStation Plus-abonnement hebt, dan kun je gebruik maken van een mooie bonus. Je krijgt namelijk gelijk toegang tot een groot aantal klassieke PS4-games die je op je nieuwe PlayStation 5 kan spelen. Denk daarbij aan God of War, Uncharted 4, Persona 5, The Last Guardian en nog veel meer. Kortom, genoeg om je harde schijf mee vol te gooien!

PlayStation Plus Collection PlayStation 5
PlayStation Plus Collection (Afbeelding: Sony)

En dan zijn er natuurlijk ook gelijk wat toffe games die je voor de PlayStation 5 kunt scoren. Returnal is wat ons betreft een dikke aanrader, maar dat geldt bijvoorbeeld ook voor Demon’s Souls.

[REVIEW] Demon’s Souls: Ideaal om je PS5 mee op te starten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen