Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Films & Series reviews 2 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Forever Rich: Netflix neemt risico met nieuwe Nederlandse original

Sinds dit weekend staat Forever Rich op Netflix. Het is een nieuwe Nederlandse original. Maar is die het kijken de moeite waard?

Met Undercover zijn we de laatste jaren verwend door Netflix. Goed, het is natuurlijk niet een 100 procent Nederlandse original voor de streamingdienst, maar het heeft de lat ontzettend hoog gelegd voor andere Nederlandse series en films voor de streamingdienst. Door het succes investeert Netflix nu ook meer in Nederlandse content. Nu kunnen we eindelijk een nieuwe film zien die speciaal is gemaakt voor de streamingdienst: Forever Rich.

Dit is Forever Rich

Forever Rich gaat over de Nederlandse rapper Richie. Hij werkt jaren aan zijn carrière en staat nu eindelijk op het punt van doorbreken. De nacht voor zijn grote succes verandert alles. Zijn horloge wordt gestolen en gaat achter de daders aan, dat maakt het allemaal alleen maar erger. Wat volgt is dat we een klopjacht ziet die de hele nacht doorgaat met een vleugje zwarte komedie.

De rapcultuur is natuurlijk een specifieke cultuur met zijn eigen gebruiken en taal. Het is dan ook niet zo eenvoudig om dat te gebruiken als record voor een film die toch een vrij brede doelgroep kan aanspreken. Regisseur Shady El-Hamus neemt dus zeker een risico.

Dat lijkt echter goed uit te pakken. Forever Rich heeft verschillende lagen. Wellicht lijkt het je misschien een oppervlakkige film over succes en rijkdom, maar er zit een diepere laag in. Hoofdrolspeler Jonas Smulders zei in een eerder interview dat het als het ware gaat om uiterlijke rijkdom en innerlijke armoede. Kijken we niet te vaak naar wat de buitenwereld en juist te weinig naar de mensen om ons heen?

Meerdere lagen

Richie wil een succesvolle rapper worden, maar lijkt daarom alles om zich heen te vergeten. Terwijl wij als kijker zien hoe hij langzaam al het belangrijke verliest is de rapper zelf alleen bezig met zijn carrière. Het is grappig en tragisch tegelijkertijd. Smulders weet met zijn rol in Forever Rich dan ook zeer overtuigend over te komen. Je zou bijna geloven dat hij een ver familielid is van Lil’ Kleine.

Ook de manier van filmen die El-Hamus kiest is erg interessant. Hij weet met zijn beeldkeuze de emotie van Richie nog beter in beeld te brengen. Juist omdat Smulders zoveel in beeld is, moet hij ervoor zorgen dat het niet eentonig wordt en dat lukt hem prima in Forever Rich.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!