Formule 1 bij Viaplay in Nederland aan zijden draadje

Apps Mark Hofman 13 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

De resultaten van Viaplay in Nederland zijn slechter dan men eerder deze maand dacht. Topman Jorgen Madsen Lidemann maakt vandaag tegenover investeerders bekend dat de financiële doelen niet behaald zullen worden. Hangt de Formule 1 aan een zijden draadje?

Hoewel de kogel nog niet door de kerk is, lijkt de kans reëel te zijn dat de Zweedse streaingdienst Nederland gaat verlaten. Interessant, want dat zou betekenen dat de rechten voor de Formule 1 weer voor het grijpen liggen.

Formule 1 bij Viaplay in Nederland aan een zijden draadje

Afgelopen dinsdag wist Jeroen ons in de Freakin’ Nerds-podcast (aflevering hierboven) al te vertellen dat Viaplay er niet goed voorstaat. De Zweedse streamingdienst is in Nederland dé partij die de Formule 1 uitzendt, maar klanten zijn al lange tijd niet tevreden.

Eind 2022 meldde Viaplay dat de streamingdienst in Nederland zo’n 1,2 miljoen abonnees had. In de tussentijd zijn er veel fans van de Formule 1 overgestapt naar F1 TV Pro, die andere dienst die de autosport uitzendt. De kans dat het aantal abonnees genoeg is om de kosten van de F1 en Premier League (voetbal) quitte te spelen, lijkt klein te zijn.

Tegenover investeerders spreekt Lidemann de onzekerheden nu ook echt uit. De topman laat weten dat het op financieel gebied lastig wordt om rond te komen. Viaplay moet dus kosten gaan besparen, maar hoe het dat precies wil doen is nog niet bekend.

Volgens Lidemann doet de Zweedse streamingdienst daar volgende week uitspraken over.

Formule 1 Viaplay kpn ziggo gratis
Max Verstappen in actie (Afbeelding: EPA / Ali Haider)

Geschrokken van de kosten

Nadat vorige maand bekend werd dat de gehoopte groei van het aantal abonnees tegenviel, stapte topman Anders Jensen op. Niet alleen in Nederland, maar in alle landen vallen de cijfers tegen, inclusief die van de advertentie-inkomsten.

Sinds 2021 is Viaplay actief in Nederland en heeft het de rechten van de Formule 1 in handen. Samen met F1 TV Pro deelt de dienst het Nederlandse publiek, al lijkt die laatste partij dit jaar een stuk succesvoller te zijn.

Dat heeft te maken met het feit dat Viaplay in het eerste jaar nog wist te stunten met de Formule 1, door een gereduceerde prijs aan te bieden. Uiteindelijk viel de nieuwe aanpak dusdanig tegen, dat weinig mensen interesse hadden om hun abonnement voor de volle mep voort te zetten.

Waar moet de Formule 1 naartoe als Viaplay stopt?

De grote vraag is natuurlijk wat er met de Formule 1 gebeurt zodra Viaplay stopt. Voordat de Zweedse streamingdienst met de rechten aan de haal ging, had Ziggo Sport jarenlang het alleenrecht.

Formule 1 op Viaplay wordt goedkoper, maar...
Zien we Max Verstappen straks ook live op Netflix? (Afbeelding: ANP/Sem van der Wal)

Op dit moment lijkt het erop dat Ziggo de meest voor de hand liggende partij is. In Amerika liggen de rechten bij ESPN, maar aasden Netflix en Amazon er ook op. We zouden er bij WANT overigens ook niet gek van opkijken als Apple een duit in het zakje probeert te doen.

De tijd zal het leren.

Call of Duty: Warzone 2 gaat Fortnite op pijnlijke wijze achterna

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen