Fortnite andermaal aangeklaagd voor jatten dansjes

Games Jelle van Es 31 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Fortnite als game is heerlijk en wordt door veel gamers wereldwijd met plezier gespeeld. Maar er is een specifieke groep die niet blij is met de game.

En dat zijn de dansers. Want Fortnite heeft vele verschillende emotes in de game. Dat zijn vaak diverse dansjes. En daarbij wordt vaak geen toestemming gevraagd aan de bedenker van die dansjes. In een nieuw geval wordt er nu een rechtszaak aangespannen.

Rechtszaak tegen Fortnite wegens dansjes

In dit geval is het Kyle Hanagami die de strijd aan gaat met de maker van Fortnite. Hij is een professionele choreograaf. Hij heeft in het verleden gewerkt met artiesten als Black Pink, NSYNC, Britney Spears en Jennifer Lopez. En hij bedenkt vanuit zijn werk dus ook dansjes. In 2017 plaatste hij een video van een uitgebreid dansje op basis van Charlie Puth’s How Long. Vervolgens kwam in 2020 de emote It’s Complicated. En wat denk je? De emote lijkt wel heel erg op het dansje. De onderstaande video geeft wat dat betreft een goed beeld van hoe goed de twee met elkaar te vergelijken zijn.

Op 29 maart heeft Hanagami via zijn advocaten een rechtszaak ingediend tegen Epic Games vanwege deze emote in Fortnite. Dat is opgepakt door Kotaku. Volgens de advocaten heeft Epic Games bij de emote geen credits gegeven aan Hanagami, toestemming gevraagd of de dans gebruikt mocht worden en heeft men er uiteindelijk ook aan verdiend, omdat spelers de emote moeten kopen. De emote kost namelijk 500 V-bucks, wat neerkomt op zo’n 5 euro.

Anders dan andere zaken

Het is niet voor het eerste dat makers van Fortnite worden aangeklaagd omdat ze dansjes jatten en in de game plaatsen. Zo deed Alfonso Ribeiro, die je kent als Carlton uit Fresh Prince of Bel-Air, het ook al. Het verschil zit hem er in dat Hanagami een copyright heeft op zijn dansje. En daarmee zou hij dus in een rechtszaak er beter voor staan. De choreograaf wil dat het dansje uit de game wordt gehaald en inkomsten die er mee zijn binnengehaald zijn kant op komen. Heb je de game een tijdje niet gespeeld? Dan kun je met de nieuwe modus wellicht je weg terugvinden.

Fortnite Zero Build lijkt permanente modus te worden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen