Frankenstein in het echt: doodenge robot moet hoofd transplanteren

Gadgets Jeroen Kraak 23 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Een transplantatie van het hoofd lijkt nu nog onmogelijk, maar in de toekomst is dat anders als het aan een nieuwe start-up ligt. Een soort, Frankenstein, Face/Off of Altered Carbon in het echt.

Stel je het eens voor: een hoofd dat je van het ene lichaam op het andere kan transplanteren. Het klinkt als iets uit films en series zoals Frankenstein, Wednesday, Face/Off of Altered Carbon, maar het moet binnen tien jaar echt mogelijk zijn door een robot en AI.

Tenminste, als het aan BrainBridge ligt. De start-up heeft een video gedeeld, waarop ze laten zien hoe dit mogelijk moet zijn met een robot en AI. Het resultaat is echter doodeng.

Frankenstein in het echt: een transplantatie van een hoofd

Er wordt al jaren nagedacht over hoofdtransplantaties. Hierbij moet het hoofd van een persoon op een ander lichaam kunnen worden geplaatst, waarna het hele lichaam ook functioneert.

In 2017 zou het voor de eerste keer zijn gelukt door de controversiële Italiaanse dokter Sergio Canavero. Zijn bijnaam is niet voor niets Dokter Frankenstein. Dat lijkt echter een broodje aap, want niemand lijkt de Italiaan te geloven. Sterker nog, de wetenschap denkt dat het überhaupt nooit mogelijk zal zijn, zelfs niet met een robot.

Toch denkt de start-up BrainBridge daar anders over. Ze denken dat het met een speciale robot wel mogelijk is, wat nog door geen enkele dokter is gelukt. Een Frankenstein-robot dus.

Kan een robot met AI echt een hoofd transplanteren?

De man achter het bedrijf is Hashem Al-Ghaili, een filmmaker en moleculair bioloog. Daarnaast creëert hij ook verschillende concepten zoals een vliegend hotel en een kunstmatige baarmoeder. Zijn robot die een hoofdtransplantatie uit kan voeren door middel van AI lijkt dus een van zijn nieuwe ideeën te zijn.

Gezien de achtergrond van Al-Ghaili lijkt het dus vooral dromen, zonder echte wetenschappelijke basis. Volgens hem zou de Frankenstein-robot en AI ervoor zorgen dat de degradatie van hersencellen voorkomt en dat het hoofd naadloos kan passen op een ander lichaam. AI moet ervoor zorgen dat de verbindingen van het ruggenmerg, de zenuwen en bloedvaten moeiteloos verloopt.

Om het voor elkaar te krijgen, is het bedrijf op zoek naar wetenschappers voor dit project, want het hoopt binnen acht jaar de eerste operatie te kunnen uitvoeren.

Hoewel de Frankenstein-AI-robot dus vooral een broodje aap lijkt, is het idee erachter best fascinerend. Door het hoofd van een lichaam te scheiden, zouden verschillende medische aandoeningen verholpen kunnen worden met een hoofdtransplantatie. Denk bijvoorbeeld aan verlamming.

Horror-hit Netflix vervloekt doodsbange kijkers op innovatieve wijze

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen