Google TV krijgt veelgevraagde Android-functie (maar…)

Apps Jeroen Kraak 23 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Google TV geeft een extra dimensie aan je televisie en maakt een slim. Toch ontbrak een heel handige Android-functie, tot nu.

Op flink wat smart-tv’s zit Google TV ingebouwd. Heb je een ‘dom’ exemplaar? Dan hoef je alleen maar een Chromecast toe te voegen, of wellicht draait het al op de settopbox van je kabelaar.

Met Google TV verbind je heel simpel je Android-telefoon met je televisie. Daarnaast installeer je ook heel makkelijk apps zoals Netflix en Amazon Prime Video. Toch miste een heel handige functie, tot nu.

De ideale Android-functie die naar Google TV komt

Google TV krijgt een picture-in-picture-functie, die je wellicht kent van je Android-smartphone. Daarmee wordt het mogelijk om bijvoorbeeld iets af te spelen in een klein hoekje van je televisie. Zo kan je ongestoord kijken en luisteren naar bijvoorbeeld een YouTube-video, terwijl je tegelijkertijd zoekt naar je nieuwe Netflix-pareltje.

Toch zit er wel een grote maar aan. Want de picture-in-picture-functie voor Google TV gaat niet zo goed werken als op Android-telefoons. Het gaat namelijk niet werken bij alle Google TV-apparaten, maar alleen bij gekwalificeerde televisies en streamingapparaten.

De beste gadgets die van je oude televisie een smart-tv maken
Met een Chromecast breng je Google TV naar je gewone televisie. (Afbeelding: Google)

Een flinke beperking

Maar dat is nog niet eens het ergste. Google heeft een aantal beperkingen opgelegd voor ontwikkelaars wanneer ze picture-in-picture kunnen gebruiken. Het bedrijf staat alleen toe dat apps in de categorieën communicatie, Smart Home, gezondheid en ticker de functie kunnen gebruiken. Daaronder vallen dus apps als babyfoons en fitnesstracking.

Als je dacht dat je gewoon Netflix of YouTube in de picture-in-picture-modus kunt gebruiken, zit je dus mis. En laat dat nou juist de categorie zijn waarbij je de bekende Android-functie wil gebruiken. Je wil gewoon lekker op zoek naar nieuwe content of informatie, terwijl op de achtergrond je serie gewoon aan blijft staan.

Laten we dus vooral hopen dat de picture-in-picture-modus voor Google TV een voorproefje is voor streaming-apps. De modus wordt geïntroduceerd in Android 14 voor televisie. Deze moet later dit jaar verschijnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen