Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Apps 5 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Fraudehelpdesk krijgt 5.000 meldingen over slinkse oplichters

Afgelopen maand kreeg de Fraudehelpdesk 5.000 meldingen over een nieuwe manier die oplichters gebruiken. Het waarschuwt nu.

Helaas proberen oplichters op allerlei manieren geld te stelen van goedgelovige mensen. Fraudehelpdesk voelt zich nu geroepen om te waarschuwen voor een nieuwe manier van spoofing.

5.000 meldingen over oplichters

In oktober hebben 5.000 mensen melding gedaan van telefoontjes die afkomstig leken te zijn van de Hoge Raad of een Nederlands mobiel nummer. Deze nummers zijn echter van mensen die er niets mee te maken hebben. Het gaat om spoofing waarbij oplichters laten doen lijken dat ze bellen via een bepaald nummer.

Zo gaan ze te werk

Wanneer zo’n oplichter belt, speelt deze een Engelstalig bandje af. Hierin wordt verteld dat uw BSN-nummer wordt misbruikt, er een arrestatiebevel tegen u is, of dat u verdacht wordt van criminele activiteiten. Hierna vraagt het bandje om het cijfer 1 in te toetsen om je zo te kunnen doorverbinden.

Vervolgens krijgen slachtoffers een nepagent aan de lijn die de mensen vraagt hun identiteit te verifiëren aan de hand van persoonlijke gegevens. Daarbij houdt het niet op. In sommige gevallen meldt de nepagent dat er een probleem is met de bankrekening van de ontvanger van het telefoontje. Het slachtoffer zou dan het geld moeten veiligstellen door het over te maken naar een bepaald rekeningnummer. Soms doen ze dat door het slachtoffer een programma op de computer te laten installeren zodat de criminelen het apparaat kunnen overnemen.

5 manieren om e-mails van oplichters te herkennen

Advies

De Fraudehelpdesk zegt dat je alert moet zijn als je gebeld wordt door een onbekend telefoonnummer. Bij een Engelstalig bandje moet direct ophangen. Bel ook geen onbekende nummers terug en maak nooit geld over op basis van een bericht of telefoontje. Bij twijfel bel je jouw eigen bank via het nummer dat je op de website van de desbetreffende bank kunt vinden. Zij vertellen hoe de situatie echt is. De Fraudehelpdesk vraagt ook om de poging tot oplichting te melden, zodat zij het in kaart kunnen brengen en anderen kunnen waarschuwen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!