Dankzij deze gadget zouden blinde mensen in infrarood kunnen zien

Gadgets Wesley Akkerman 24 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Mensen met een visuele handicap krijgen mogelijk een alternatieve gadget tot hun beschikking, waarmee ze via infrarood kunnen zien. De technologie wordt aangeboden via een speciale bril, waarmee ze dan de wereld waarnemen via infrarood. Als je daar een idee van wil krijgen, check dan de bovenstaande afbeelding.

De gadget is ontwikkeld door twee onderzoekers die zijn verbonden aan Technische Universiteit in München, Manuel Zahn en Armaghan Ahmad Khan. Zij publiceerden onlangs een onderzoek over dit onderwerp, dat nog niet peer-reviewed is. Het betreft onder meer een 3D-camera en een armband voor haptische feedback.

Gadget geeft blinden zicht via infrarood

De gadget is een speciale bril die via een 3D-printer gemaakt is. In die bril zitten camera’s met infrarood. Die camera’s verzorgen het stereoscopische beeld dat de drager ziet, waardoor blinden en slechtzienden diepte (beter) waarnemen. Een compacte computer maakt vervolgens een kleine kaart van de omgeving.

Gadget voor infrarood
Gadget geeft blinden en slechtzienden zicht via infrarood. (Afbeelding: Manuel Zahn en Armaghan Ahmad Khan)

De eerdergenoemde armband gebruikt 25 punten op een grid om aan te geven hoe dichtbij iets is, door te vibreren. Wanneer iemand met deze set-up dichtbij een object komt, dan trilt de armband dus intens. Uit hun onderzoek blijkt dat de testers tot 98 procent nauwkeurigheid langs obstakels konden navigeren.

Sneller het obstakelpad afleggen

Alle vijf de participanten konden de eerste keer meteen het obstakelpad doorlopen. Na drie keer hetzelfde pad bewandeld te hebben, werden ze er steeds sneller en sneller in. We kunnen ons voorstellen dat het ook even wennen is om te kunnen zien waar je loopt, wanneer je dat helemaal niet gewend bent in je leven.

In hun onderzoek halen de onderzoekers van de gadget met infrarood constant de Kinect-camera aan van de Xbox. Die camera is vrij log en breed. De onderzoekers denken dat zij hun uitvinding compacter en lichter kunnen maken dan dat. Ook moet het systeem natuurlijk veel minder opvallend zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Independent

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen