Deze dode personages uit Game of Thrones zijn in de boeken nog springlevend

Films & Series Rik Claessen 1 jan 2024
Leestijd: 5 minuten

Zelfs onze favoriete personages uit Game of Thrones werden met regelmaat op bloederige wijze afgeslacht. Fans die deze karakters liever een ander lot toewensen, kunnen nog daarvoor terecht in de boeken. Deze karakters ontliepen daar hun dood.

Wie snel gehecht raakt aan personages in series, kan maar beter niet Game of Thrones kijken. Dat wisten we natuurlijk al lang, want al vanaf de eerste aflevering die uitkwam in 2011 vallen de hoofdpersonen met bosjes om.

In de boeken van George R.R. Martin waar Game of Thrones op gebaseerd is, zal je een niet veel rooskleuriger beeld vinden. Het bloed druipt nog net niet tussen de vijf dikke fantasyboeken van Martin uit. Toch treffen een paar personages het daar beter.

Deze Game of Thrones-personages leven voort in de boeken

Bij de verfilming van een boek worden altijd keuzes gemaakt. Zo ook in het lot van sommige personages. Maar sommige hoofdpersonen die in de HBO Max-serie het loodje legden, komen er heel anders vanaf in de boeken. Deze Game of Thrones-personages zijn gestorven in de serie, maar leven nog in de boeken.

Lady Catelyn Stark

Denk je aan Game of Thrones, dan denk je aan bloederige eindes. En geen een was er zo bloederig als die van ‘The Red Wedding’, waar Rob Stark en kompanen op slinkse wijze worden vermoord door huize Frey.

Ook Rob Starks moeder, Catelyn Stark, moet geloven aan het verraad van huis Frey. Ook in de boeken wordt Catelyn Stark vermoord. Dood blijft ze alleen niet, zoals wel het geval is in de serie.

In het derde boek in de serie, A Storm of Swords, vindt Beric Dondarrion, de eenogige profeet die zelf ook terugkeerde uit de dood, het lichaam van Catelyn. Hij schenkt zijn eigen leven aan het lichaam van Catelyn Stark, waardoor hij zichzelf opoffert. En zo wordt Catelyn herboren als Lady Stoneheart, een stomdove mummieversie van zichzelf die uit is op wraak.

Lady Catelyn Stark uit Game of Thrones leeft voort in de boeken
(Afbeelding: HBO)

Xaro Xhoan Daxos

Deze koopman uit Xarth valt als een blok Daenarys Targaryen. En hoewel hij Khaleesi meermaals helpt, is hij ook betrokken bij een complot om haar draken te stelen.

En daar is The Mother of Dragons het natuurlijk niet mee eens. Geen bloederig einde voor Xaro, maar wel een nare: hij wordt opgesloten in een kluis om te verhongeren.

In het boek komt hij met de schrik vrij. Sterker nog: hij wordt niet eens opgesloten. In het vijfde boek, wanneer Daenarys over de slavenstad Mereen regeert, brengt onze vriend Xaro gewoon een bezoekje. Toch blijft hun relatie, net als in Game of Thrones, een moeilijke en Khaleesi vraagt aan Xaro om te vertekken uit Westeros.

Xaro komt niet tot zijn akelige einde in het boek
(Afbeelding: HBO)

Brother Ray

Deze eigenzinnige Septon maakt ondanks zijn korte tijd op het scherm een grote impact op Sandor Clegane a.k.a The Hound. Zijn duel met Brienne of Tarth betekent bijna het einde voor Clegane. Gelukkig is daar Brother Ray die The Hound onder zijn hoede neemt en voor hem zorgt.

Helaas voor Clegane is dat maar voor korte duur. Al vrij snel nadat we worden geïntroduceerd aan Brother Ray in Game of Thrones wordt hij door the Brotherhood without Banners afgeslacht. In het boek gaan Brother Ray niet dood want… er bestaat helemaal geen Brother Ray!

Ray is aan de serie toegevoegd om het personage van Septon Maribald te vervangen. Deze vriendelijke ziel met een ontspannen houding heeft een grotere rol in het boek, waar hij zelfs een tijdje met Brienne of Tarth meereist. Net als Brother Ray wordt het karakter van Septon Maribald gebruikt om een hoofdpersonage te ondersteunen.

Brother Ray gespeeld door Ian McShane in Game of Thrones
(Afbeelding: HBO)

Mance Rayder

Deze doorgewinterde leider van de Wildlings doet er alles aan om zijn volk te laten overleven. Na de Battle of Castle black wordt Rayder gevangengenomen en op de brandstapel gegooid.

Lang hoeft hij niet te lijden. John Snow heeft medelijden met de Wildlingleider en schiet een pijl door zijn hart.

In het boek wordt er ook een Mance Rayder geëxecuteerd. Althans, dat denken de meesten. Eigenlijk wordt een ander personage, genaamd Rattleshirt Lord of Bones afgemaakt. Dankzij een illusie van Melissandre lijkt Rattleshirt op Mance, zodat de echte Wildlingleider door blijft leven. Rayder blijkt later in het verhaal een van John Snows belangrijkste bondgenoten.

Mance Rayder op de brandstapel in Game of Thrones
(Afbeelding: HBO)

Ser Barriston Selmy

De dood van Ser Barristan Selmy schokte aardig wat mensen. Veel fans waren niet tevreden hoe dit belangrijke en iconische personages werd afgeraffeld in Game of Thrones.

In de HBO-serie worden Barristan en Grey Worm plots overvallen door The Sons of the Harpy. Grey Worm wordt snel uitgeschakeld en Barristan knokt tot zijn laatste door.

Deze scene komt puur en alleen in de tv-serie voor. In het boek speelt Ser Barriston Selmy een onmisbare rol in het verhaal van Daenarys. Hij redt haar regelmatig en is een van haar belangrijkste raadgevers. Hoewel hij nu nog leeft.

In het boek is de verhaallijn van Selmy velen malen beter dan in Game of Thrones
(Afbeelding: HBO)

Voor hoe lang leven de personages nog?

Deze Game of Thrones-personages mogen hun gruwelijke televisiedood dan zijn ontsnapt, de boekenserie is nog steeds niet ten einde. Volgens George R.R. Martin komen er nog twee boeken aan.

En aangezien elk boek van hem een behoorlijke dikke pil is, zijn er nog genoeg bladzijdes waar deze personages kunnen sneuvelen. Dat is trouwens nog wel even wachten. George R.R. Martin verwacht dat zijn volgende boek in de reeks genaamd The Winds of Winter pas over een aantal jaar verschijnt.

Genoeg tijd om de eerdere boeken te lezen, of gewoon Game of Thrones en House of the Dragon te bingen.

Kanonnen: zoveel geld pakte de Game of Thrones-cast per aflevering

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen