Deze games verdienen een comeback op PlayStation 5 of Xbox

Games Rik Claessen 31 mrt 2024
Leestijd: 5 minuten

Niet alle game-series blijven bestaan. De PlayStation 5 en de Xbox Series X zijn de perfecte consoles om deze vergeten franchises een nieuw spel te bieden.

Games komen en gaan. Dat is de harde realiteit van de game-industrie. Sommige series van spellen hebben succes en lijken sinds jaar en dag al op de markt te zijn. Denk maar aan Resident Evil, Doom, Wolfenstein, Mortal Kombat of Metal Gear. Veel van deze titels zagen ook op de nieuwe generatie consoles zoals PlayStation 5 of Xbox series X/S nog nieuwe spellen.

Andere games zijn helaas verloren gegaan in de tijd. En dan hebben we het niet over losse spellen, maar over volledige series. Series die populair waren op oudere generaties van spelcomputers. Wat ons betreft verdienen deze series een comeback op de PlayStation 5 of op de Xbox.

Deze series zouden we terug willen zien op de PlayStation 5 of de Xbox

We hebben het hier niet over een remake. Hoewel een herziene en opgepoetste versie van een game een goede manier is om weer onder de aandacht te komen, zoals de remake van Alone in the Dark, hebben we het hier over compleet nieuwe games in een bestaande serie. We zouden het liefst deze series een nieuwe game gunnen op de PlayStation 5 of de Xbox Series X/S.

Dead Rising

Het grappige aan het zombie-genre is dat het zo nu en dan een stille dood sterft om vervolgens weer tot leven te komen. Tuurlijk zagen we onlangs grote zombiegames zoals Dying Light 2 en de Resident Evil-spellen. Maar de échte piek van dit genre is al meer dan tien jaar geleden. En Dead Rising behoorde tot de top.

In Dead Rising neem je het op tegen hordes zombies in een vaak ietwat komische manier. Zij het via grappige wapens, komische personages of gewoon een vreemde setting. De spellen hadden iets luchtigs maar toch spannend. Het laatste deel, Dead Rising 4, kwam uit in 2016. Hoog tijd om deze serie weer tot leven te wekken.

Deze games verdienen een comeback op PlayStation 5 of Xbox
(afbeelding: Capcom)

Burnout

Burnout is voor het race-genre wat Mortal Kombat is voor vechtspellen. Een ware pionier en een échte klassieker. Onlangs verscheen er nog een remaster van Burnout op de PlayStation 5 en Xbox. De game werd goed ontvangen. Niet gek aangezien het inspeelt op een flinke dosis nostalgie van de serie.

Een nieuwe toevoeging aan de reeks racespellen hebben we al lang niet meer gezien. En waarom niet? Need For Speed en Forza lijken nog altijd springlevend. Burnout heeft altijd iets chaotisch gehad. Chaos die perfect zou zijn voor de graphics van de PlayStation 5 of de Xbox.

Deze games verdienen een comeback op PlayStation 5 of Xbox
De remake van Burnout Paradise (afbeelding: Electronic Arts)

Sly Cooper is weggeslopen op de PlayStation 5

Wat is er gebeurd met deze wasbeer en zijn dierenvriendjes? Vroeger was Sly Cooper een van de mascottes van de PlayStation. Samen met Uncharted en Crash Bandicoot was het een van de paradepaartjes waar Sony maar al te graag mee pronkte. Maar na 2013 toen Sly Cooper: Thieves in Time verscheen, is akelig stil gebleven rondom deze meesterdief.

Zonde. De Sly Cooper-games waren altijd fantastische platformers met erg leuke verhalen. Geschikt voor jonge gamers, maar net zo boeiend voor een ouder publiek. Toch hebben we niks meer van de serie vernomen, ook niet op de PlayStation 5. Gaan we Sly en zijn groep dieven dan eindelijk terug zien op de PlayStation 6? We hopen van wel.

Deze games verdienen een comeback op PlayStation 5 of Xbox
(afbeelding: Sony Interactive Games)

Condemned: Criminal Origins

Dit spel toonde ons als geen ander wat de Xbox 360 in zijn mars had. Het was niet alleen een grafisch indrukwekkend spel voor zijn tijd, het was ook nog een een sterk staaltje horror. Het spel waarin je als detective plaatsen delict onderzoekt wist ons de stuipen op het lijf te jagen.

Ook het tweede deel, Condemned 2: Bloodshot, was een vermakelijk game. Deze werd echter wel iets minder goed ontvangen en daarmee leek het afgelopen met de serie. Erg jammer, want deze manier van spelen hebben we al lange tijd niet meer gezien. En beeld je eens in hoe angstaanjagend een nieuw spel kan zijn met de betere graphics van de Xbox Series X.

Deze games verdienen een comeback op PlayStation 5 of Xbox
(afbeelding: SEGA)

Manhunt

Er zijn veel redenen waarom we nooit meer een Manhunt-game zullen krijgen. Het stealth-genre is nooit super populair geweest, Rockstar heeft op een paar series na vrijwel alle oude franchises verlaten, en Manhunt is altijd een bijzonder controversiële franchise geweest die nu zeker niet minder controversieel zou zijn.

Toch verdienen de spellen wat lof. Het waren creatieve (zij het af en toe misplaatste) pogingen om commentaar te geven op de evolutie van geweld in videogames en hoe we vrede hebben (en niet hebben) gesloten met dat geweld. Het waren ook schrikbarend goede stealth-horrortitels die over het algemeen wat meer liefde verdienden.

Deze games verdienen een comeback op PlayStation 5 of Xbox
(afbeelding: Rockstar Games)

Waar is Jak and Daxter op de PlayStation 5?

Jak and Daxter kent een beetje dezelfde ondergang als die van Sly Cooper. Ooit was het een van de pronkstukken van Sony. Vanaf de PlayStation 2 tot aan de remakes op de PlayStation 4 waren de games bekende titels van Sony. Op de PlayStation 5 hebben we niks meer vernomen van het duo. Dat kan zijn door de duistere afgang van de serie.

Het eerste spel is een avontuurlijke platformer met hier en daar wat duistere elementen. Bij deel twee wordt het al iets duidelijker dat de serie een andere kant op gaat. Bij deel drie is de transformatie compleet: het is een duister spel met geweren, monsters en zelfs wat GTA-achtige elementen. De games bereikte een steeds kleiner publiek. Toch zien wij genoeg kansen voor een comeback op de PlayStation 5. Duister of niet, het waren heerlijke games.

Deze games verdienen een comeback op PlayStation 5 of Xbox
(afbeelding: Sony)

Dit jaar verschijnen er gelukkig genoeg nieuwe games op de PlayStation 5. Wij kunnen er op een aantal niet wachten. Je leest hier welke:

Naar deze PlayStation 5 games kijken we in 2024 het meest uit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen