HomeWizard P1: dé gadget om geld te besparen met je Smart Home

Smart Home Dennis Mons 11 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Dankzij technologie wordt onze Smart Home steeds slimmer. Maar zeker als het gaat om energie en waterverbruik is het handig om goed bij te houden wat je maandelijks of jaarlijks uitgeeft. Dat is dus precies wat de producten van HomeWizard, zoals de P1 Meter, doen.

Lampen die vanzelf uitgaan of dimmen, gordijnen die vanzelf dicht gaan, een thermostaat die zichzelf instelt als je weg bent: het is allemaal briljante apparatuur. Maar met al die elektronica is het ook wel fijn dat je in je Smart Home weet hoeveel stroom en gas dat verbruikt.

HomeWizard P1 is van Nederlandse bodem

Het Nederlandse bedrijf heeft daar een oplossing voor gevonden, waaronder de P1 Meter. Het is een kleine dongel die je op nieuwere ‘slimme’ meters in je (ongetwijfeld gangkast) kunt plaatsen.

Hiervoor hoef je alleen maar even het kabeltje in de poort te steken (indien deze aanwezig is). Het kan overigens zijn dat die poort bij ‘oudere meters’ zelf niet het apparaatje van stroom voorziet.

Dan dien je de dongle ook even aan te sluiten met een USB-kabeltje. Wel handig dus dat er een stopcontact is in de buurt van je HomeWizard P1. Daarna is het een kwestie van verbinding maken met Wi-Fi.

Overigens is het ook mogelijk om energieverbruik te checken door middel van slimme stekkers. Dat heeft wel als groot nadeel dat je er één nodig hebt voor elk apparaat. En gasverbruik meten met een stekker is (duh) vrijwel onmogelijk.

p1 homewizard smarthome
Klein maar fijn. (Afbeelding: HomeWizard)

Handige app biedt soelaas voor mensen met zonnepanelen

Zo’n product valt en staat natuurlijk ook met het gebruik van een app. De HomeWizard Energy-app is eenvoudig te installeren op een Android of iPhone. Daarna krijg je een keur aan vragen. Het is feitelijk een kleine tutorial waarin je niet veel gegevens hoeft in te vullen.

Wat daarnaast bijzonder handig is, is dat HomeWizard P1 rekening houdt met mensen met zonnepanelen. Het zogenaamde ‘terugleveren’ wordt nauwkeurig bijgehouden. Terugleveren betekent dat je overtollige energie via zonnepanelen teruggeeft aan een energiebedrijf. Je bouwt dus een zeker budget op, waar je later weer gebruik van kan maken.

Daar heb je wel een zogenoemde omvormer voor nodig. “De directe koppeling is beschikbaar voor SolarEdge-, Goodwe-, Growatt-, SMA- en Enphase-omvormers”, aldus het bedrijf.

Geen combinatie met andere Smart Home-oplossingen mogelijk

Het enige nadeel is dat HomeWizard P1, en de app niet compatibel zijn met HomeKit, Google Home, Amazon Alexa of andere Smart Home-protocollen. Dat kan irritant zijn als je een volledig geïntegreerd huis wilt ‘bouwen’.

Al met al is de HomeWizard P1 dus een verdraaid handig apparaatje. Maar wat moet zoiets dan kosten? De prijs is nominaal en heb je zo terugverdiend. De P1 is voor 29,95 euro te koop; flink goedkoper dan concurrenten zoals Smappee, die 200 euro kost.

Veel apparaten, of lekker warm of lekker koud? Deze gadget voor je Smart Home kan je precies vertellen hoeveel je dat kost.

Philips Hue komt met nieuwe producten voor je smart home

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen