Niet alleen uitstoot, maar ook lawaai van verkeer ramp voor je gezondheid

Gezondheid Sam Dille 10 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Een langsrijdende scooter hier, een spoorwegovergang daar en een kruispunt om de hoek. Geluid van het verkeer is overal. Het razende lawaai haalt niet alleen het bloed onder je nagels vandaan, maar is ook funest voor je bloeddruk. Slecht voor je gezondheid, dus.

Dat het verkeer zorgt voor gezondheidsklachten is niets nieuws. Het was voorheen alleen nooit duidelijk of de gezondheidsklachten kwamen door het geluid zelf of de luchtvervuiling die ermee gepaard ging. Een Chinees onderzoek laat echter zien dat niet alleen de uitstoot, maar ook het lawaai je gezondheid een flinke klap geeft.

Wat het lawaai van verkeer met je gezondheid doet

Onderzoekers aan de Universiteit van Peking bekeken acht jaar geleden data uit de Britse Biobank, die volstaat met gegevens van meer dan 240.000 mensen tussen de 40 en 69 jaar, zonder hoge bloeddruk. Dit jaar vergeleken ze dezelfde databank met de gegevens van toen.

Uit de vergelijking bleek dat mensen die dagelijks omringd zijn door het geluid van rondrijdend verkeer, vaker een hoge bloeddruk hebben. De intensiteit van het geluid heeft ook effect. Hoe harder het verkeerslawaai is, hoe groter de kans op bloeddrukproblemen. Mensen die bovenop dit geluid ook werden blootgesteld aan veel luchtvervuiling, liepen het meeste risico.

De hoeveelheid verkeerslawaai waaraan de Britse bewoners werden blootgesteld, werd ingeschat aan de hand van het woonadres, in combinatie met een speciale Europese tool die daarvoor is gemaakt.

Strengere regels

De schokkende cijfers maken het duidelijk dat overheden over de hele wereld nog eens goed naar hun beleid moeten kijken. Volgens de wetenschappers kan de overheid het lawaai aanpakken door strengere richtlijnen in te voeren en te handhaven.

Rijdend verkeer
Het vervelende lawaai (Afbeelding: Pexels/LUNA)

Verder kan het helpen om wegen te verbeteren, steden anders in te richten of te investeren in technologie om auto’s stiller te maken. “Dit is de eerste grote studie die het effect aantoont van verkeerslawaai op hoge bloeddruk”, zegt onderzoeker Jiandong Zhang van de University of Carolina in een reactie. “Deze gegevens leveren het bewijs dat het belangrijk is om verkeerslawaai en luchtvervuiling in de buurt van mensen te verminderen, zodat hun hart- en vaatgezondheid verbetert.”

De opkomst van elektrische auto’s heeft trouwens weinig effect op het verminderen van geluid in het verkeer. Het lawaai komt voornamelijk door de wrijving tussen de autobanden en de weg.

Hogere kans op tinnitus

De gezondheidsproblemen blijven niet alleen in het hart en de bloedvaten. Een Deens onderzoekliet zien dat ook het risico op tinnitus en andere gehoorschade door het geluid van verkeer toeneemt. De onderzoekers van de University of Southern Denmark analyseerden data van 3,5 miljoen Denen.

Voor elke 10 decibel lawaai neemt de kans op tinnitus met 6 procent toe. De Denen beschouwen 58 dB als schadelijk. Volgens de onderzoekers is lawaai vooral schadelijk tijdens de nachtrust. Het kan niet alleen het gehoor, maar ook de mentale gezondheid flink in de weg zitten. De onderzoekers raden daarom aan om tijdens het slapen oordoppen te gebruiken, als je overlast ervaart door langsrijdend verkeer.

Ben je benieuwd naar hoe gezond het geluid in jouw leefomgeving is? Dan kun je nu de check doen op Atlas Leefomgeving. Je kunt daar niet alleen informatie over geluidsoverlast vinden, maar ook kijken naar bijvoorbeeld de luchtkwaliteit en biodiversiteit.

5 goedkope elektrische auto’s die veel leuker zijn dan een Tesla

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen