Geniale gek steekt 4K-desktopkaart in Steam Deck: dit is het resultaat

Gadgets Wesley Akkerman 14 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

De Steam Deck is al een mooi apparaat: het is in feite een draagbare pc waar je de nieuwste games meer dan prima op kunt spelen. Maar zoals voor heel veel dingen geldt in het leven: het kan altijd beter. Want waarom zou je geen grafische kaart voor 4K-capaciteiten aan het arsenaal van de spelcomputer toevoegen? Nou?

Als het kan, waarom niet? Ook al zegt Valve, de fabrikant van de Steam Deck, dat het niet kan. Het bedrijf roept dit al maanden, maar dat weerhoudt de pc-community er niet van toch dingen uit te proberen. Zo beschikt het apparaat bijvoorbeeld over een relatief goed bereikbare M.2 PCI-Express x4-aansluiting.

Steam Deck met 4K graphics, yes please

De pc-gaminggemeenschap dacht dat die opening wel eens gebruikt zou kunnen worden voor een eGPU-module. En dat is precies wat YouTuber ETA Prime uitgeprobeerd en gewoon gefixt heeft. Hij koppelde een AMD Radeon RX 6900 XT aan de Steam Deck, één van de krachtigste gpu’s van dit moment.

In de bovenstaande video kun je zelf zien dat de opstelling – hoe bijzonder ook – werkt en games draait in de 4K-resolutie. Is dit iets wat je thuis moet uitproberen? Absoluut niet. Want de grafische kaart hangt – inclusief de eigen stroomvoorziening – buiten de Steam Deck, waardoor van draagbaarheid geen meer sprake is.

Heel vet, maar ook heel nadelig

Bovendien is het zo dat bepaalde games niet met deze opstelling kunnen omgaan, vanwege de relatief trage processor (die niet geschikt is voor 4K). Je kunt de Steam Deck daarnaast niet eens meer sluiten. Dus als je van je pc-games in 4K wil genieten, wees dan verstandig en kruip lekker achter die high-end pc op je bureau.

Desondanks is het wel tof dat dit kan en dat het daadwerkelijk iemand gelukt is. Wellicht dat Valve in de toekomst een manier vindt om dergelijke grafische kracht toch in zo’n compacte vorm aan te bieden. Maar dat is nu nog echt toekomstmuziek. Voorlopig moeten we het apparaat accepteren zoals het is.

Steam Deck ondervindt Nintendo Switch-achtige problemen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen