Binnen een paar uur was deze dodelijke AI-drone officieel een feit

Gadgets Sam Dille 16 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

De drone is een enorm handige gadget, maar moet niet in de verkeerde handen vallen. Dat maakte deze ingenieur op een pijnlijke manier duidelijk met AI.

Drones worden steeds populairder vanwege hun veelzijdigheid. Ze worden in veel verschillende sectoren gebruikt, waaronder in de landbouw, fotografie en zelfs voor het bezorgen van pakketten. Maar de technologie achter de gadget kan ook heel gevaarlijk zijn.

Dat bewees ingenieur Luis Wenus. Hij postte in een bericht op X dat hij binnen een paar uur een gewone drone wist om te toveren tot een AI-aanvalsdrone. De uitvinding betekent niet veel goeds voor onze veiligheid op festivals en grote concerten.

Een gevaarlijke Drone aangedreven door AI

Volgens Wenus was het maken van de killer-Drone heel makkelijk. Hij kon zelfs AI-gezichtsherkenning toevoegen aan de gadget, waardoor die mensen op 10 meter afstand kan herkennen. Dat lijkt misschien niet zo bijzonder, maar bedenk je wel dat deze Drone ook kan worden gebruikt om bommen te dragen.

De Drone kan worden geprogrammeerd om mensen te vinden en aan te vallen, en de toevoeging van gezichtsherkenning maakt hem behoorlijk angstaanjagend. Nog enger: er zijn momenteel geen systemen om dit soort gadgets te stoppen bij grote evenementen of in openbare ruimtes, wat het nog gevaarlijker maakt.

Wenus is een open source-programmeur. Dat betekent dat de codes die hij gebruikt altijd en voor iedereen beschikbaar zijn. Maar deze keer deelt hij de codes niet, omdat het te gevaarlijk is. Wenus waarschuwt dat deze AI-Drones in de toekomst door terroristen kunnen worden gebruikt en dat het steeds makkelijker wordt om ze te maken.

Overheidsinstanties denken er zelfs aan om AI-drones te gebruiken in gevechtssituaties. Dus het is waarschijnlijk dat we in de toekomst meer van dit soort dingen gaan zien.

Meer veiligheidsmaatregelen

Wenus zegt ook dat het succes van dit project laat zien hoe belangrijk het is om systemen te hebben die AI-gadgets kunnen tegenhouden. Vooral op plaatsen waar veel mensen zijn, zoals grote evenementen. Zonder deze maatregelen kan de angst dat iemand een AI-gestuurde aanvalsdrone kan maken en gebruiken alleen maar groter worden.

Maar gelukkig zijn de meeste drones heel onschuldig. De technologie blijkt ook ideaal te zijn om een elektrische auto te kunnen laten vliegen. In de Filipijnen wordt op dit moment namelijk een elektrische auto ontwikkeld die kan veranderen in een drone. Je kunt de eerste beelden bekijken in onderstaand artikel:

Transformers in het echt: deze elektrische auto verandert in een drone

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen