Waarom Amazon’s bezorgdrones nog niet echt van de grond komen

Tech Mark Hofman 12 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Amazon heeft bijna tien jaar geleden de wens al uitgesproken om pakketten niet alleen via de grond, maar ook via de lucht te willen bezorgen. Het Amerikaanse bedrijf van Jeff Bezos wil dolgraag gebruikmaken van drones, maar dat plan komt nog niet echt van de grond.

Wat is er in de afgelopen jaren gebeurd waardoor de imposante plannen niet lukken? De mensen van Bloomberg onderzochten het en hebben een duidelijk antwoord: veiligheid is de boosdoener.

Pakketten bezorgen met drones

Jeff Bezos, oprichter en ex-CEO van Amazon, zag het in 2013 helemaal voor zich. Het bedrijf kondigde in dat jaar een bezorgdienst met drones aan die pakketten zo snel mogelijk bij de consument moesten bezorgen. Het liefst binnen dertig minuten. Dit plan beperkte zich echter niet alleen tot de Verenigde Staten, maar werd ook in het Verenigd Koninkrijk gepitcht. Anno 2022 zijn geen van beide landen voorzien van de dienst.

Dat wil overigens niet zeggen dat het slechts bij een idee gebleven is. Amazon is achter de schermen al negen jaar druk bezig om de bezorgdienst werkelijkheid te maken. In 2019 kregen we zelfs nog een voorproefje van Prime Air, zoals de dienst zou gaan heten. Het werd al snel duidelijk dat dit zomaar eens iets heel bijzonders kon gaan worden.

In datzelfde jaar kregen zowel media als consumenten de sterke indruk dat Amazon de dienst snel uit zou rollen. Dat is inmiddels drie jaar geleden en pakketten worden nog steeds op de ouderwetste manier bezorgd.

Amazon krijgt het niet van de grond

Waarom duurt het zo lang voordat Amazon de drones daadwerkelijk kan gebruiken? Het antwoord is simpel: veiligheid. De drones die gebruikt worden door het Amerikaanse bedrijf lijken alles behalve veilig te zijn. Een testperiode van vier maanden had, volgens Bloomberg, vijf ongelukken als resultaat. In één geval verloor een drone een propellor, waardoor hij uit de lucht viel.

In een ander geval schakelde de motor zichzelf uit. Amazon heeft zijn drones voorzien van verschillende veiligheidsfunctionaliteiten om in dit soort situaties goed te kunnen handelen. Beide functionaliteiten, het stabiel houden van de drone en het veilig laten landen ervan, lieten het afweten. De drone stortte van 48 meter hoogte naar benden en vloog in brand. Het resultaat: een brand van 10 hectare groot dat door de brandweer met man en macht geblust moest worden.

De drone van je dromen: maak kennis met met DJI Matrice 30 Enterprise

Amazon zelf zegt tegenover Amerikaanse website The Verge dat veiligheid prioriteit heeft. De medewerkers die Bloomberg heeft gesproken laten voornamelijk weten dat het bedrijf haast heeft en tijdsdruk de grote reden is achter de problemen. Twee uiteenlopende verhalen die beiden dezelfde boodschap hebben: het duurt echt nog even voordat Amazon’s prachtige idee werkelijkheid gaat worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen