Sam Dille
Sam Dille Films & Series 5 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Geen geduld? Deze 5 filmklassiekers duren minder dan 100 minuten

De filmgeschiedenis kent ontelbare klassiekers die meer dan twee uur of zelfs drie uur duren. Dit zijn bijzondere films, maar je hebt gewoon niet altijd geduld voor zo’n lange zit. Gelukkig kan het ook een stuk korter.

Sommige films hebben namelijk niet zo veel tijd nodig om succesvol te zijn. Alle films die wij voor je hebben uitgezocht duren minder dan 100 minuten. Zo hoeft jouw filmavond niet urenlang te duren.

5 legendarische films die korter zijn dan 100 minuten.

Er zijn honderden films die briljante verhalen vertellen, maar niet te lang zijn. Van bloeddorstige horrorfilms tot ontroerende robots, er zit ongetwijfeld een film voor jou tussen!

1 Mad Max (1979) – 88 minuten

In een futuristische wereld terroriseren motor- en autobendes de bevolking. Max is deel van een politie-eenheid die de bendes probeert te stoppen. Als Max zich beseft wat de gevolgen zijn van zijn werk voor hem en zijn gezin, stopt hij. Helaas is het niet zo makkelijk om je oude leven te ontvluchten…

De film heeft een speelduur van slechts 88 minuten. Mad Max verspilt geen tijd en actiescenes volgen elkaar in rap tempo op. De eerste film uit 1979 is inmiddels een echte classic, maar is in vergelijking met de rest van de serie redelijk mild. Toch is het een film die je gekeken moet hebben als je een liefhebber bent van actie. Wij kunnen niet wachten op de nieuwe spin-off, Mad Max: Furiosa.

2 Korte films: The 39 Steps (1935) – 86 minuten

Een man in Londen probeert een spion te helpen. Als deze wordt vermoord, is de man al snel hoofdverdachte. Hij slaat op de vlucht om zichzelf te redden en een spionagegroep te stoppen die geheime informatie probeert te stelen.

Deze film van thriller legende Alfred Hitchcock is niet de populairste, maar zeker de moeite waard om eens te kijken. Hitchcock weet in een bijzonder korte speelduur het ingewikkelde plot goed uit te werken. The 39 Steps is inmiddels twee keer opnieuw gemaakt en heeft een eigen Netflix-serie die zich afspeelt in 2022. De film is een enorme hit onder de diehard Hitchcockfans.

3 The Iron Giant (1999) – 86 minuten

The Iron Giant vertelt het verhaal van een buitenaardse robot die op aarde crasht. Hij lijdt aan geheugenverlies, maar bouwt een bijzondere band op met een negenjarig jongetje. De film is er een die je in een korte tijd weet te raken. De film heeft een emotioneel beladen verhaal en een boodschap die ondanks de korte speelduur blijft kleven.

Tijdens de release in 1999 was de film geen succes bij recensenten en publiek. In de jaren die volgden kreeg de film meer aandacht. De film is uniek door de combinatie van hartverwarmende karakters, humor en onderliggende boodschappen.

4 Korte films: Halloween (1978) – 91 minuten

De 6-jarige Michael Myers vermoordt op bloeddorstige wijze zijn oudere zus tijdens Halloween. Hij wordt opgenomen in een psychiatrische inrichting. Als Myers 21 jaar is komt hij in aanmerking voor vrijlating. Zijn dokter wil echter niet dat hij ooit nog vrijkomt. Myers besluit te ontsnappen, waarna hij terugkeert naar zijn ouderlijk huis. Hier maakt hij af waaraan hij is begonnen…

Halloween duurt amper anderhalf uur, maar slaagt erin om het kijker de stuipen op het lijf te jagen. De hit van John Carpenter was een van de eerste ‘slasherfilms’ en een basis voor de horrorfilms die we vandaag de dag kennen. Niet alleen de personages zijn iconisch geworden, voor veel toekomstige horrorfilms is Halloween een grote inspiratiebron.

5 Frankenstein (1931) – 70 minuten

Deze klassieke horrorfilm verveelt nooit. Het verhaal waarin een laboratoriummonster ontsnapt en chaos veroorzaakt heeft al verschillende versies gekend. Toen de film in 1931 debuteerde, had het publiek nog nooit een film als deze gezien. De klassieker is niet zomaar een horrorfilm, maar een verhaal met een achterliggende boodschap. Dit is heel indrukwekkend voor een film die maar 70 minuten duurt. Frankenstein is een echte klassieker die je als horror liefhebber gezien moet hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!