Wat de 3 gezondste diëten ter wereld met elkaar gemeen hebben

Gezondheid Sam Dille 22 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Met de zomer voor de deur, zijn veel mensen druk bezig met het kweken van een ‘summer body’. Deze drie diëten zijn een goede en gezonde optie.

Begin dit jaar publiceerde de US News and World Reports voor de veertiende keer haar lijst van beste diëten. De lijst is gebaseerd op de mening van 43 experts, waaronder artsen, diëtisten en gezondheidsexperts.

De drie beste diëten hadden iets belangrijks met elkaar gemeen. Ze zijn niet alleen gericht op het verliezen van gewicht, maar ook op iets anders. We nemen de drie diëten even met je door.

Het mediterrane dieet

Het mediterrane dieet is al zeven jaar op rij het populairste dieet op aarde. Dat is niet gek, want het dieet is gezond én lekker. Het draait om volle granen, veel fruit en groenten, gezonde vetten en weinig bewerkte voedingsmiddelen.

Als je dit dieet consequent volgt, kan het je een stuk gezonder maken. Het eetschema zorgt voor sterke botten, gewrichten en een gezonder hart. Onderzoek toont aan dat het volgen van dit dieet je gezondheid een flinke boost geeft en zelfs je kans op kanker vermindert.

Walnoten eten is gezond
Lekker én gezond! (Afbeelding: Unsplash/Caleb Martin)

Het mediterrane dieet is niet alleen goed voor je hart en bloeddruk, maar ook voor diabetes. Dankzij het eetschema krijg je minder natrium en verzadigd vet binnen, waardoor het risico op hartaandoeningen en beroertes wordt verminderd. Het dieet is makkelijk te volgen en je hoeft er geen calorieën voor te tellen.

Het DASH-dieet

Het DASH-dieet is erop gericht om hoge bloeddruk te voorkomen. Het lijkt veel op het mediterrane dieet, met magere eiwitten, veel fruit en groenten, en volle granen, terwijl het suikers en verzadigd vet beperkt.
Maar wat het echt anders maakt, is dat het de hoeveelheid zout beperkt tot 2300 milligram per dag.

Onderzoek wijst uit dat het beperken van zoutinname een positief effect heeft op de bloeddruk. Het DASH-dieet verlaagt de bloeddruk significant, zelfs bij mensen zonder hoge bloeddruk.

Een gezond hart dankzij het DASH dieet
Goed voor het hart (Afbeelding: Unsplash)

Een gezonde bloeddruk is cruciaal voor een lang en gezond leven. Hoge bloeddruk kan duiden op verstopte of verharde bloedvaten, waardoor het hart harder moet werken om bloed door het lichaam te pompen. Het handhaven van een gezonde bloeddruk is daarom net zo belangrijk als het handhaven van een gezond gewicht.

Wat is MDIND

Dit nieuwe dieet, MDIND genaamd, staat voor Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay. Het is dus een mix van het mediterrane en DASH-dieet en focust op het beschermen van je brein tegen achteruitgang.

Maar of het echt helpt om je denkvermogen te behouden of dementie te voorkomen, is nog niet wetenschappelijk bewezen. Er is ook een kans dat andere zaken hier een rol in spelen. Bijvoorbeeld hoe actief je bent en of je rookt. Of de voordelen alleen uit de voeding komen is dus nog niet helemaal duidelijk.

Doe deze oefening elke dag hardlopen hersenen/brain freeze/brein
Je hersenen (Afbeelding: Unsplash)

Soms vergeten we dat gezondheid niet alleen draait om ons gewicht. Voor de meeste mensen is het niet duidelijk wat cholesterol of bloeddruk is, waardoor ze vaak conclusies trekken op basis van het uiterlijk. Deze diëten lijken veel op elkaar, vooral omdat ze focussen op een gezonde en duurzame manier van eten. Zo val je niet alleen af, maar zorg je ook goed voor het lichaam.

Krankzinnig dieet Harvard-wetenschapper maakt je daadwerkelijk slimmer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen