Glas alcohol op z’n tijd blijkt stuk slechter te zijn dan gedacht

Gezondheid Sam Dille 6 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Decennialang suggereerden wetenschappelijke studies dat een glaasje wijn zo nu en dan goed is voor de gezondheid. Alcohol zou zelfs kunnen helpen om langer te leven. Een nieuwe analyse van meer dan 40 jaar onderzoek, concludeert juist het tegenovergestelde.

Een glas alcohol is voor veel mensen het rustmomentje van de dag, maar dit is toch niet zo’n goed idee. Uit de studie blijkt namelijk dat het risico op vroegtijdig overlijden aanzienlijk toeneemt voor vrouwen zodra ze 25 gram alcohol per dag drinken. De risico’s voor mannen nemen toe bij 45 gram alcohol.

Fouten in oud onderzoek

Tijdens het nieuwe onderzoek bestudeerden Canadese wetenschappers meer dan 100 studies, met in totaal bijna vijf miljoen deelnemers. Een flink speurwerkje, met als doel om fouten in oud onderzoek recht te zetten. Veel oude rapporten lieten namelijk zien dat matige drinkers minder snel sterven. Nu blijkt alleen dat de oorzaak hiervan niets te maken heeft met het alcoholgebruik.

De meeste oude studies waren observationeel. Dit betekent dat wetenschappers een hoop data bestudeerden en daaruit conclusies trokken. Hierbij hielden ze vaak geen rekening met andere factoren die invloed kunnen hebben op de gezondheid. Veel oude studies erkenden bijvoorbeeld niet dat sommige drinkers ook regelmatig sporten en gezond eten. Of dat niet-drinkers misschien in het verleden wél veel alcohol dronken.

Rode wijn
Laat hem toch maar even staan… (Afbeelding: Sami Aksu/Pexels)

Alcohol dus tóch niet gezond

De vergelijkingen van matige drinkers met niet-drinkers zijn om tal van andere redenen niet goed verlopen. Zo vormen mensen die zich volledig onthouden van alcohol een minderheid, waardoor percentages sneller kunnen schommelen. Daarbij blijken niet-drinkers over het algemeen armer, waardoor ze minder mogelijkheden hebben om zich een gezonde levensstijl aan te meten.

Matige drinkers zijn juist rijker, sporten vaker, eten gezonder en hebben minder kans op overgewicht. Ze schijnen zelfs betere tanden te hebben. Volgens Tim Stockwell, één van de auteurs van de studie, worden de gezondheidsvoordelen van alcohol drastisch kleiner na het corrigeren van deze fouten.

Grotere kans op hart- en vaatziekten

Door deze misvattingen heeft alcohol, met name rode wijn, een goede reputatie opgebouwd. Ook vanwege de hoge concentratie van een beschermende antioxidant genaamd resveratrol, die ook voorkomt in bosbessen. In de loop der jaren komt er steeds meer kritiek op dit stigma. Nieuwere studies tonen aan dat zelfs matige consumptie van alcohol kan bijdragen aan borstkanker, hoge bloeddruk en hartritmestoornissen.

De wetenschappers pleiten daarom om geen alcohol meer te drinken met als doel om de gezondheid te verbeteren. Het is gezonder om te minderen, of zelfs helemaal te stoppen met alcohol drinken. We snappen dat dat lastig kan zijn. Daarom geven we je in dit artikel een paar handige tips die je kunnen helpen bij het minderen (of stoppen) met alcohol.

5 broodnuchtere wetenschappelijke tips om te stoppen met drinken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen