Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Apps 8 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Google door 36 Amerikaanse staten aangeklaagd wegens machtsmisbruik

In totaal slepen 36 Amerikaanse staten zoekmachinegigant Google voor de rechter, in verband met het vermeende machtsmisbruik van het bedrijf in de Play Store. De gigant heeft een hoop regels opgesteld voor zijn digitale winkel en ontwikkelaars moeten tevens geld afstaan wanneer ze iets verkopen in die winkel.

Met deze zaak laten de 36 verschillende staten in de Verenigde Staten zien dat ze iets doen met de zorgen van applicatieontwikkelaars. Die developers vinden namelijk dat Google te veel geld vraagt voor alle verkochte dingen in de winkel. Het gros van de appmakers moeten namelijk dertig procent van de omzet afstaan.

Google wederom voor de rechter

Omdat ontwikkelaars zo veel moeten afstaan, moeten ze soms de prijzen verhogen. En dat is slecht voor hun business. De aanklagers vinden bovendien dat het bedrijf zijn machtspositie misbruikt. Omdat de Play Store zo groot is, zou Google geen druk voelen van de vrije markt om z’n commissies te verlagen.

Play Store Google
De Play Store. (Afbeelding: Unsplash / Obi Onyeador)

Het bedrijf zou bovendien anticompetitief te werk gegaan zijn om concurrentie op het gebied van appdistributie op Android te onderdrukken. Daardoor zou er een situatie zijn ontstaan waarin appmakers geen ander, redelijk, alternatief tot hun beschikking hebben. Waardoor ze zijn aangewezen op de Play Store.

Reactie van de zoekmachinegigant

Google is hier niet over te spreken en stelt dat zaken verkeerd belicht worden. Android is een open platform, waardoor er wel degelijk ruimte is voor alternatieve appwinkels. Bovendien worden veel smartphones geleverd met extra appwinkels en is het zo dat gebruikers zelfs buiten een winkel om apps kunnen installeren.

Verder wil het bedrijf laten zien dat ontwikkelaars goed in staat zijn geld te verdienen via de Play Store. En er zou verder concurrentie zijn in de vorm van de App Store, van Apple. Google stelt daarom dat deze rechtszaak niet in het teken staat van de kleine ondernemer helpen. Het zou gaan om het verbeteren van de situatie voor grotere ontwikkelaars, die het al goed doen en zonder al te veel kosten meer uit de Play Store willen halen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

New York Times

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!