Hoe Google Android 14 kan gebruiken zijn AI boven ChatGPT te zetten

Tech Dennis Mons 14 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

We mogen wel stellen dat de AI-oorlog is uitgebroken. Zowel Microsoft als Google hebben hun eigen versies van kunstmatige intelligentie getoond. Beide technologieën hebben enorm veel potentie, maar de implementatie in bijvoorbeeld Android 14 kan wel eens doorslaggevend zijn.

De presentatie, of ‘soft launch’ van Microsoft ging als de gesmeerde bliksem. Het bedrijf is vooralsnog voornemens ChatGPT te gebruiken om het te implementeren in Bing. In tegenstelling tot de presentatie van Google’s nieuwe Bard-technologie. Maar dat zegt eigenlijk niets.

Google heeft een AI troef in handen dankzij Android 14

Het kan heel goed zijn dat je nog nooit Google AI hebt gehoord omdat het bedrijf het dus pas vorige week presenteerde. Het AI-project heet vooralsnog Bard en maakt gebruik van Google’s eigen Language Model for Dialogue Applications (LaMDA).

Microsoft heeft daarentegen 10 miljard dollar geïnvesteerd in het bedrijf OpenAI dat verantwoordelijk is voor ChatGPT. De soft- en hardware-gigant is nu hard aan het werk om kunstmatige intelligentie in golven los te laten op het grote publiek in zoekmachine Bing en later ook in de browser Edge.

Google’s AI-lancering ging zoals gezegd een beetje met horten en stoten (tijdens de presentatie kon men bijvoorbeeld de telefoon met Bard niet vinden op het podium). Daarnaast gebruikt Bard voor de AI een ‘natuurlijk’ taalmodel dat bestaande informatie van websites schraapt (wat ChatGPT overigens ook doet).

Het probleem is echter dat wanneer de online bron, of bronnen niet kloppen, je een bak misinformatie voor je kiezen krijgt. Dat kan heel grappig, maar zeker ook rampzalig zijn.

Microsoft Copilot vs. ChatGPT: welke ai-chatbot past bij jou?
Strijd der titanen. (Afbeelding: Possessed Photography)

Assistent als een ‘echte’ vriend

Het gaat dus nog wel even duren voordat we echt blind kunnen vertrouwen op onze ‘gesprekken’ met zowel Bard als ChatGPT. Maar hier is een groot voordeel dat Google heeft: Google Assistant.

Wanneer je AI gebruikt in een ‘gesloten’ omgeving als Android 14 kan het wel eens een veel groter nut hebben dan ‘simpele’ zoekopdrachten. Het is in staat om conversaties te hebben, in plaats van lomp opdrachten uit te voeren.

Daarnaast kan Google’s Bard op toekomstige Android-telefoons makkelijk gedrag analyseren en gebruikers voorzien van écht nuttige informatie, ook als je er zelf wellicht niet naar vraagt. AI gebruiken in telefoons is overigens niets nieuws. Zo houd het al jaren dingen als je batterij in de gaten en laat het apps slapen als je ze niet gebruikt.

Dus met behulp van Brad zou je dus kunnen zeggen: “Toedeledoki, Google, ik ga even twee weken op vakantie!”, waarna het zaken als beveiliging, thermostaat, stand-by voor apparaten en andere dingen klaar maakt. En dat zonder eerst te hoeven pielen met Automatisering, want jouw Assistent weet alles over je lifestyle. Misschien wenst ze je zelfs een fijne vakantie.

Dus nu we er over nadenken zal Apple zich ook wel druk maken over Bard’s AI in Google’s Android 14, want dan is Siri helemaal gênant klunzig.

Google balt met Bard de vuist en is klaar voor het gevecht met ChatGPT

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen