Hoe Google je Android-account met man en macht gaat beschermen

Apps Wesley Akkerman 24 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Google biedt reeds enkele opties aan met betrekking tot het beschermen van je wachtwoorden en breidt nu die opties uit op Android. Binnen de populaire Chrome-browser kun je je wachtwoorden al beheren en krijg je een notificatie wanneer er iets niet aan de haak is. Die laatste optie komt nu via Assistant ook naar Android toe.

Je kunt via de Google Chrome-browser checken of je wachtwoorden niet ergens buitgemaakt of gelekt zijn. Als dat gebeurt, dan krijg je daar ook vanzelf melding van. Die optie verscheen een paar weken geleden ineens op Android via de Assistant, maar is nu ook via Play Services uitgerold.

Google beschermt je gegevens wel

Dat blijkt uit deze pagina op de officiële website van de zoekmachinegigant, waarin het bedrijf ingaat op de update voor mei 2022. Om toegang te krijgen tot de optie, dien je versie 22.18 te downloaden naar je Android. Die is sinds 23 mei beschikbaar. Na het controleren biedt Google tevens opties aan voor te ondernemen acties.

Google Assistant wachtwoord
Zo gaat de Google Assistant je helpen (Afbeelding: Google)

Verder is het zo dat wanneer je een website bezoekt waarvan de gegevens gehackt of gelekt zijn, de Assistent je vanzelf daarvan op de hoogte brengt. De assistent helpt je daarnaast bij het aanpassen van je wachtwoord, zodat het account in kwestie weer veilig is. Het helpt ook om vervolgens op alle locaties uit te loggen, na het aanpassen van je gegevens.

Blijf wel alert

Uiteraard doe je er goed aan zelf ook alert te blijven, want de genoemde optie werkt nog niet voor elke website. Sommige dingen kunnen je dus ontgaan. Voer daarom geregeld dit soort tests uit, ook via websites als haveibeenpwned.com. Meerdere bronnen hebben voor het checken van gelekte informatie kan geen kwaad.

Hoe Apple, Google en Microsoft een leven zonder wachtwoorden zien

Wil je je eigen opgeslagen wachtenwoorden ondertussen controleren met Chrome, ga dan naar chrome://settings/passwords/check?start=true (kopieer de URL en plak ’em in je URL-balk van Chrome). Dat kun je doen terwijl je wellicht op de Android-update wacht, of omdat het gemakkelijker is dit soort dingen via een computer te regelen. Net wat je wil.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Google

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen