Android heeft nu al het antwoord op Apple’s nieuwe iPhone-functie

Smartphones Jeroen Kraak 19 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Een van de nieuwe functies in iOS 18 is het maken van emoji door middel van AI. Google lijkt daar een antwoord op te hebben in de nieuwste Android 15 beta.

Google zet met Android vol in op Artificial Intelligence en Apple doet precies hetzelfde. Sterker nog, Apple claimt zelfs de afkorting door het om te dopen naar Apple Intelligence.

Je kunt die techniek op allerlei manieren inzetten. Zo zagen we in iOS 18 een functie waarbij het mogelijk is om zelf emoji te maken door middel van AI. Om dat te doen, lijk je gelukkig niet alleen een iPhone nodig te hebben, want Google komt met eenzelfde soort functie.

Google heeft een antwoord op AI emoji van Apple

Als je de Apple Keynote hebt gezien, heb je vast de genmoji onthouden. Deze functie in iOS 18 laat je zelf een emoji maken door een beschrijving te geven van wat je wilt zien. Google werkt voor Android nu aan Creative Assistant.

In plaats van emoji zal de Creative Assistant van Google je gaan helpen bij het maken van stickers. Het werkt ongeveer hetzelfde als de nieuwe iPhone-functie. Je voert een beschrijving in en de AI zal een sticker voor je maken. Die kun je dan weer in je berichten gebruiken.

Apple Intelligence: alles over de AI op je iPhone, iPad en Mac
Genmoji van Apple. (Afbeelding: Apple)

De Creative Assistant lijkt een speciale Android-app te worden. Uit de code blijkt dat er een speciale remix-knop is. Hiermee zou je een sticker mogelijk op een foto of screenshot kunnen plakken die je aan het bewerken bent. Mogelijk wordt de functie ook geïntegreerd in de Foto’s-app.

De grote vraag is of de functie op het apparaat zelf werkt of juist via de cloud. Apple wist met Apple Intelligence vooral indruk te maken omdat bijna alle AI op het apparaat zelf gegenereerd werd, zo ook de AI emoji. Dit is sneller en veiliger dan een verbinding maken met het internet.

Zo ziet de nieuwe Android functie eruit

De functie is door Android Authority voor het eerst gevonden in de bètaversie 15.3 van Android. Toch lijkt niet iedereen de Android-functie straks meteen te kunnen gebruiken, want volgens de website wordt dit waarschijnlijk een exclusieve functie voor de Pixel 9-serie, de smartphonelijn van Google. Dit omdat er verwezen wordt naar de Tensor-chip, die alleen in de Pixel te vinden is. Vaak komen exclusieve Pixel-functies later alsnog naar andere Android-toestellen.

Toch zullen we nog even op de AI emoji’s en stickers moeten wachten. De release van iOS 18 is vermoedelijk ergens in september en ook Android 15 komt ergens aan het einde van het derde kwartaal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen