Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Apps 30 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Hoe Google Assistant je binnenkort nog beter gaat begrijpen

Hoewel Google Assistant vaak al prima kan onderscheiden wanneer bepaalde familieleden iets zeggen, is er altijd ruimte voor verbetering. En die verbetering lijkt er nu aan te komen, als we kijken naar recent gevonden referenties in de code van de Android-app. De verzameling woorden “personalized speech recognition” laat weinig aan de verbeelding over.

Die woorden staan dus in de code van de officiële Google-app voor Android en zijn gevonden door 9to5Google. De app krijgt in de toekomst waarschijnlijk de optie om “audio-opnamen op te slaan op dit apparaat”. Wat is daarvan precies het doel? Op die manier kan “de Assistant beter herkennen wat je precies zegt”.

Google Assistant verstaat je beter

Helaas is er op moment van schrijven geen extra informatie beschikbaar. Maar het lijkt erop dat Google het gat tussen smartphones en slimme speakers kleiner wil maken. Slimme speakers met Assistant aan boord kunnen verzoeken eveneens lokaal verwerken, voor een snellere afhandeling van je commando of vraag.

Google Assistant Samsung
Assistant staat voor je klaar (Afbeelding: Google)

Het lijkt erop dat Google ervoor wil zorgen dat Assistant de gebruiker beter herkent. Nu kun je de stemassistent al zo instellen dat die bepaalde informatie alleen vermeldt wanneer de stem van een gebruiker herkent wordt. Echter, dat gaat nog wel eens mis, dus misschien wordt de Assistant hier specifiek iets beter in.

Je stem herkennen

Dat kan door bepaalde tonen of accenten beter op te slaan. Dat soort info is nogal gevoelig voor de privacy, waardoor offline opslaan (of lokaal opslaan) ook in dat geval beter is. Niet alleen werkt de stemassistent dan sneller, ook worden dergelijke gegevens niet langs een server van het Amerikaanse bedrijf gestuurd.

Samsung Galaxy Watch 4 krijgt ein-de-lijk toegang tot de Google Assistent

Op dit moment is er nog een hoop onduidelijk. Hoewel we wel een beetje kunnen invullen wat de nieuwe functionaliteit betekent voor het gebruik, is niets nog zeker. Daarnaast weten we niet wanneer Google de nieuwe optie uitrolt. En is het, zoals altijd, even afwachten of dit ook meteen naar de Nederlandssprekende Assistant komt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

9to5Google

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!