Google Authenticator stopt alweer met nieuwe, extra veilige functie

Tech Wesley Akkerman 18 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

De Google Authenticator ontving onlangs een update, die een extra beveiligingslaag toevoegde aan het weergeven van je unieke codes. Maar de zoekmachinegigant komt nu op die keuze terug en haalt die extra laag middels een verse update weer weg. En toegegeven, zonder die extra tap log je wel ietwat sneller in.

De Google Authenticator is een app waarmee je 2fa-codes aanmaakt. Dat zijn codes die je invult wanneer een profiel of account vraagt om tweestapsverificatie. De Authenticator-app maakt om de zoveel seconden nieuwe codes aan, die alleen jij ziet. Zonder die codes kom je een beveiligd account niet in.

Update voor Google Authenticator

Een paar weken geleden kreeg de app een update die een extra beveiligingslaag toevoegde aan die codes. Je moest namelijk nog een keertje tappen om ze te kunnen zien. Zo kan een ander niet stiekem over je schouder meekijken en snel inloggen op een ander account. Tenminste, dat maken wij er zo’n beetje van.

Google
Het logo van Google. (Afbeelding: Unsplash/Mitchell Luo)

Nu is Google alweer op die keuze teruggekomen, echter. Onlangs verscheen er namelijk wederom een update die de optie voor het tappen weer weghaalt. Je hoeft dus niet die extra handeling uit te voeren om de unieke codes in beeld te zien staan. Dat scheelt toch weer een extra stap én een seconde of twee in je leven.

Wellicht een beetje… overbodig

Het is niet helemaal duidelijk wat Google dacht over de functie. Maar mogelijk dacht het team achter de app later dat dit misschien een beetje overkill is. De codes veranderen elke dertig seconden. Dus als iemand kwaad in zin heeft, moet diegene wel heel snel handelen. Natuurlijk kan dat met genoeg voorbereiding, maar toch.

Daarnaast is niet echt duidelijk hoe effectief die extra laag nou precies was. Een goed aspect was wel dat door die extra tap slechts één code per keer in beeld stond, maar daar was ook zo’n beetje alles mee gezegd. Hoe dan ook, na het updaten van de app hoef je dus niet meer te tappen om de codes te zien staan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Google

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen