Google waarschuwt voor grote bedreiging Android- en iOS-telefoons

Apps Jeroen Kraak 24 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Een Italiaans bedrijf heeft nieuwe spyware gemaakt waarmee ingebroken kan worden op Android en iOS. Google waarschuwt nu.

De speciale Threat Analysis Group van Google heeft nieuwe spyware ontdekt die zeer gevaarlijk is. Hiermee is het voor regeringen mogelijk om in te breken op telefoons. Het lijkt hiermee op de beruchte Pegasus-spyware die door het Israëlische NSO gemaakt wordt. Dat bedrijf kwam eerder in opspraak doordat het haar spyware verkocht aan regeringen om zo bepaalde burgers te kunnen hacken.

Google waarschuwt

De nieuwe hacktools zijn afkomstig van het Italiaanse bedrijf RCS Lab. De verschillende hackingtools worden ook wel Hermit genoemd. Toch zijn er wel verschillen met Pegasus. Met Hermit is het mogelijk om zowel Android als iOS-toestellen te hacken. Bovendien is de software van RCS Lab legaal omdat het aan de EU-regels voldoet. Dagelijks vinden er 10.000 hacks plaats.

Google is nu achter de hacks gekomen. Zo zijn er onder meer iPhones en Android-toestellen in Italië en Kazachstan. De Threat Analysis Group waarschuwt dan ook voor bedrijven zoals RCS. “De verspreiding van gevaarlijke hacktools bewapenen overheden die zelf deze tools niet zouden kunnen ontwikkelen.”

Google
Het logo van Google. (Afbeelding: Unsplash/Mitchell Luo)

Zo werkt het

Soms gebeurt dat vrij simpel volgens Google. Als gebruikers op een foute link klikken kunnen de hackers al terecht op de telefoon. In sommige gevallen wordt zelfs met een internetprovider samengewerkt om de mobiele data van een doelwit uit te schakelen. Vervolgens krijgt die een sms’je met de kwaadaardige link. Zogenaamd moet diegene dat aanklikken om de internetverbinding te herstellen.

Als de kwaadaardige software is geïnstalleerd, kan het webpagina’s tonen die het imiteert zodat op de achtergrond deze kan draaien. Het kan volgen wat je typt en waar je bent. Bovendien kan de software ook afluisteren.

Naast het bekendmaken van de hack heeft Google ook slachtoffers van de hack gewaarschuwd. Apple heeft inmiddels alle bekende accounts en certificeringen die verband hebben met Hermit verwijderd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!