Met deze twee nieuwe instellingen wordt Google Chrome nog efficiƫnter

Tech Wesley Akkerman 20 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

In december kondigde Google aan dat Google Chrome de beschikking zou krijgen over twee nieuwe modi. Die modi moeten het programma efficiƫnter laten werken. Niet alleen op Windows en Chrome OS, maar ook op macOS en Linux. De update is nu voor iedereen te downloaden en te installeren.

Wat meteen goed is om te weten: beide modi staat automatisch aan. Mocht je de nieuwe opties liever willen uitschakelen, dan kan dat ook gewoon. Daarvoor ga je in de opties van Google Chrome naar de prestatie-instellingen. Daar tref je dan twee nieuwe functies aan. De optie voor het besparen van geheugen en die voor het besparen van energie.

Geheugen besparen met Google Chrome

Met de geheugenbesparingsoptie binnen Google Chrome kun je geheugen vrijmaken van inactieve tabs. Daardoor krijgen andere tabs, paginaā€™s en apps op je systeem meer ruimte dan voorheen en blijft alles hopelijk soepel draaien. Inactieve tabs blijven gewoon beschikbaar in het overzicht en herladen wanneer je ze opent.

Wanneer een pagina op inactief gezet is en je de tab opent, dan zie je een snelheidsmeter staan. Ook krijg je de melding dat de pagina nu weer actief is (en dus geheugen gebruikt).

Je kunt als gebruiker zelf paginaā€™s uitsluiten van dit gedrag, zodat die altijd actief blijven. Ook dat regel je allemaal via de instellingen van Google Chrome.

En je kunt energie besparen

Met de andere optie is het mogelijk energie te besparen. Handig voor de mensen die veelal op laptops werken. Wanneer je deze functie activeert, dan beperkt Google Chrome achtergrondtaken en visuele effecten. Je merkt wellicht veranderingen op in games en videoā€™s, omdat het aantal frames per seconde ook minder wordt.

Google Chrome extensions
Ongegeneerd browsen met Google Chrome (Afbeelding: Nathana Reboucas / Unsplash)

Ā 

Je kunt ervoor kiezen deze Google Chrome-functionaliteit automatisch te laten aanspringen op het moment dat het nodig is. Dat kan bijvoorbeeld wanneer het percentage van je accu op twintig procent of lager staat. Je kunt hem ook aanzetten op het moment dat de laptopstekker niet in het stopcontact zit.

ChatGPT is indrukwekkend, maar volgens experts alles behalve baanbrekend

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Google

Het beste wat tech en culture te bieden heeft šŸš€

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen