Facebook in paniek en kopieert Instagram- en Twitter-onzin

Tech Dennis Mons 20 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Ook Meta wil zich ineens werpen in de strijd om Premium-leden. U weet wel: mensen die betalen om een gratis service te krijgen, maar dan met een aantal voordelen. Met andere woorden: je betaalt extra voor een service als Instagram, Twitter en Facebook terwijl het altijd ‘gratis’ was. Mark Zuckerberg draait dat deels terug en wil geld zien voor ‘blue Facebook’ en WANT-redacteur Dennis Mons is daar niet bepaald over te spreken.

Al eerder heb ik de stoute schoenen aangetrokken als het het gaat om abonnementen voor diensten als Twitter, YouTube en Facebook. Ik heb ze geprobeerd, maar in alle eerlijkheid: het zuigt. Dus het feit dat Mark Zuckerberg afgelopen zondag even een Premium-service aankondigde was absurd. Is daar blijkbaar een markt voor? Meta denkt van wel. Trek jij je creditkaart voor Facebook, Instagram en Twitter?

Facebook kopieert Instagram en Twitter met een glimlach

Afgelopen zondag kondigde Zuckerberg een dienst aan waar je voor moet betalen. Het kost je 11,99 dollar op je pc en 12,99 dollar op iOS. Maar wat moet je ermee? Volgens The Zuck helpt het ‘creators hun aanwezigheid te bewerkstelligen’. Ik ruik gebakken lucht.

Het bedrijf test momenteel Meta Verified, een nieuwe abonnementenbundel met een vinkje die naast je naam staat. Riekt dit naar Twitter? Zeer zeker. Het is gewoon Twitter Blue dat Elon Musk heeft geïntroduceerd.

Voorheen kregen Facebook-gebruikers een ‘verified’ vanwege hun zichtbaarheid, hun unieke werk, populariteit en andere maatstaven. Zo werden merken, celebs en andere bekende bedrijven gekoppeld aan die accounts. Nu moet je ervoor betalen.

Paar euro voor wat volgers extra voor Zuckerberg

Het valt te verdedigen dat Facebook grote influencers om geld vraagt. Zij pakken veel doekoes dankzij hun video’s. Nu volgt Meta het voorbeeld van Twitter om gebruikers beter te identificeren en dat kost wederom knaken.

Mensen op Facebook of Instagram kunnen nu een verificatie-embleem krijgen door hun accounts te authentiseren met een geldig identiteitsbewijs van de overheid om ervoor te zorgen ‘dat de mensen waarmee je communiceert zijn wie ze zeggen dat ze zijn’. Maar wat kan je met dat plakkaat?

“Jij bent echt jij”, zegt Zuck: het is volledig duidelijk dat niemand achter je account steekt en je kan doen wat je wil, maar men weet je te vinden als het nodig is.

Meer verdediging wat parodie betreft: Accounts worden beter in de gaten gehouden en er wordt ingegrepen als een account een parodie is van jezelf (waar we echt nooit last van hebben, maar soit).

Hulp als het nodig is aldus het bedrijf. Facebook/Meta en Zuckerberg(?) biedt hulp aan als je onder vuur ligt vanwege een gehackt account. Ik kan je nu al vertellen; dat gaat niet gebeuren want Meta is de langzaamste moloch ter wereld wanneer je een klacht indient.

Verhoogde zichtbaarheid en bereik: hieronder vallen zoekopdrachten, opmerkingen en aanbevelingen. Met ander woorden: als je niet 11,99 dollar ophoest, ben je gewoon een pleb, volgens Zuckerberg.

facebook verwijderen
Wat kan er mis gaan? Toch? (Afbeelding: Meta)

Meer betalen? Wat een onzin

Dus even los van het feit dat je 70+ euro kwijt bent aan je streamingservices (telefoonrekening en internetkosten niet meegerekend) wil Meta serieus 11,99 dollar vragen voor functies die niemand nodig heeft?

Wat een onzin. We slikken al jarenlang die baggerreclames van je, Zuckerberg. Eigenlijk moeten we jou een rekening sturen.

‘Mark Zuckerberg stapt op als CEO van Meta’, maar klopt dat wel?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen