Google Chrome niet meer op Nederlandse scholen: is dat zo?

Apps Wesley Akkerman 25 jul 2022
Leestijd: 1 minuut

Heel even leek het erop dat de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Google Chrome wilde weren op Nederlandse scholen. Dat was naar verluidt een besluit van minister Robbert Dijkgraaf. Dat blijkt niet helemaal het geval te zijn; maar wat is er dan wel precies aan de hand momenteel?

Google is het inmiddels gewend: het bedrijf krijgt vaak te maken met problemen omtrent privacy en geldende regels. Afgelopen weekend kwam ineens naar buiten dat ChromeOS en de Chrome-browser van het bedrijf verboden zouden worden op Nederlandse scholen. Maar dat verhaal blijkt niet helemaal waar te zijn.

Google op Nederlandsche scholen

Tegenover de redactie van BleepingComputer laat een Google-vertegenwoordiger weten dat die producten dus niet verbannen zijn. Scholen kunnen de zoekmachine en browser blijven gebruiken, mits ze extra stappen zetten om de privacy van studenten te beschermen. Dat moet tenminste voor augustus 2023 gebeuren.

Waarom Google miljarden gegevens uit Chrome moet verwijderen
(Afbeelding: Pexels / Firmbee)

Tegen die tijd moet Google namelijk updates hebben uitgebracht voor de genoemde producten, die moeten voldoen aan de AVG-wet. Die afkorting staat voor Algemene Verordening Gegevensbescherming. Dat blijkt uit een brief die onlangs ingezonden werd door minister Dijkgraaf en minister Wiersma, van Primair en Voortgezet Onderwijs.

Wat moet er gebeuren?

Het is de bedoeling dat scholen ervoor zorgen dat persoonlijke advertenties uitstaan en dat alle clouddata daadwerkelijk in Europa staan opgeslagen. Spellingcontrole en automatische vertalingen van websites moeten eveneens uitstaan. En zo zijn er nog een aantal voorwaarden opgesteld (.pdf).

De problemen voor scholen, studenten en Google lijken dus niet zo groot als aanvankelijk gedacht. Maar wat dit nieuws wel duidelijk maakt, is dat alle partijen nog wat werk aan de winkel hebben om de boel vlekkeloos te laten verlopen. Het Amerikaanse bedrijf heeft wat werk te verrichten om aan Europese normen te voldoen, terwijl scholen en studenten ervoor moeten zorgen dat ze online veilig kunnen werken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

BleepingComputer

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen