Waarom Google Chrome de kwetsbaarste browser van 2022 lijkt

Apps Wesley Akkerman 6 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Uit extern blijkt dat Google Chrome ‘de meest kwetsbare browser van 2022’ is. Maar eerlijk is eerlijk, dat is een beetje kort door de bocht. Het is maar net hoe je naar die verworven gegevens kijkt. Is Chrome de browser met de meeste kwetsbaarheden? Dat kan best, maar dat betekent niet dat die het kwetsbaarst is.

De gegevens zijn afkomstig uit een onderzoek van AtlasVPN. Tot nu toe ontdekten beveiligingsonderzoekers meer dan driehonderd kwetsbaarheden in de browser. Ook zijn er in totaal meer dan 3.100 kwetsbaarheden überhaupt ontdekt. Daarmee is Google Chrome koploper in dit externe onderzoek van de VPN-aanbieder.

Google Chrome niet veilig?

Daarnaast is het zo dat Chrome de enige browser is waarvan bekend is dat er kwetsbaarheden bijkwamen in de eerste vijf dagen van oktober. Firefox van Mozilla staat in dit onderzoek op een ferme tweede plek, met 117 kwetsbaarheden in 2022. Microsoft Edge staat op plek drie met iets meer dan honderd verzwakkingen.

Google Chrome kwetsbaar
Meest kwetsbare browser van 2022? (Afbeelding: AtlasVPN)

Als we alleen kijken naar 2022 dan staat de Safari-browser op de vierde plek, met 26 zwaktes. Maar kijken we naar de cijfers overall, dan noteert de Apple-browser meer dan 1.100 kwetsbaarheden. Dat is ongeveer driehonderd stuks meer dan Edge. Opera doet het tot nu toe goed met nul gevonden fouten in 2022.

Tijd voor wat nuance

Je zou op basis van deze cijfers kunnen stellen dat Google Chrome inderdaad de meest kwetsbare browser is. Maar je kunt ook denken dat Chrome de meest populaire browser ooit is en dat fouten aanmelden (bij Google of hackers) veel geld waard is. Daardoor komen kwetsbaarheden vaker of eerder naar voren.

Daarnaast is Google vrij transparant als het om softwarefouten of lekken gaat aangaande Chrome, dus zo gek is het niet dat die browser er met kop en schouders bovenuit steekt. Daar tegenover staat Apple, die dergelijke kwetsbaarheden en fouten vaak achter de schermen wil houden en oplossen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

AtlasVPN

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen