Google kan jouw Gmail-account verwijderen en dit is waarom

Apps Jeroen Kraak 16 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

We hebben bijna allemaal een Google-account. Dat kan natuurlijk zijn voor het gebruik van Gmail, maar bijvoorbeeld ook voor Gmail, YouTube en Drive. Toch kun je jouw account nu sneller verliezen. Wij vertellen je waarom.

We kunnen bijna niet meer zonder Google. Het is nu veel meer dan alleen een zoekmachine. Je gebruikt Gmail van het bedrijf om jouw e-mails te versturen of Drive om iets op te slaan. Er zijn daarom ook miljarden accounts. Het bedrijf wil nu ingrijpen en dit aantal flink verminderen.

Google wil een veiligere omgeving

Gmail kondigt nu plannen aan om accounts te verwijderen. Toch hoef je niet meteen heel bang te worden, aangezien het gaat om accounts die twee jaar inactief zijn. Heb je dus zo’n account en wil je ‘m blijven gebruiken, dan moet je ingrijpen.

Google verwijdert de inactieve accounts niet zomaar. Als reden voert het bedrijf op dat het een veiligere omgeving wil creëren voor zijn gebruikers. Het precieze verhaal vertelt het in een speciale blogpost.

Deze accounts zijn volgens Google makkelijker het doelwit van hackers en andere kwaadwillenden, omdat ze vaak minder goed zijn beveiligd. Zo kan Gmail gebruikt worden voor spam versturen of zelfs identiteitsfraude.

Google begint nog niet meteen met het verwijderen van accounts. Het bedrijf gaat dit doen vanaf december. Heb je dus nog een Gmail-adres dat je wil behouden, dan doe je er goed aan om opnieuw in te loggen na je afwezigheid.

dark mode gmail outlook
De app op Android en iOS (Afbeelding: ANP. Photo by: Fabian Sommer/dpa)

Zo voorkom je dat je jouw Gmail-adres kwijtraakt

Toch gebeurt het verwijderen van bijvoorbeeld een Gmail-adres niet ineens. Eerst verstuurt Google nog verschillende waarschuwingen in de maanden voorafgaand. Je kunt dus niet zeggen dat je niet gewaarschuwd wordt.

Om jouw Google-account in leven te houden hoef je niet heel veel te doen. Log in op je account en bekijk een YouTube-video, lees een e-mail op Gmail, of download een app voor Android. Door alleen dat al te doen houd je het weer twee jaar extra uit.

Het bedrijf treedt hiermee in de voetsporen van Twitter. Eerder kondigde Elon Musk al aan om gebruikersnamen die niet meer worden gebruikt te recyclen.

Google maakt van Gmail een nachtmerrie door nieuwe functie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen