Google I/O: Android 12, Car Key en alle andere aankondigingen op een rij

Apps Thomas Aalderink 18 mei 2021
Leestijd: 7 minuten

Na een jaar van afwezigheid is Google I/O weer terug. Door de pandemie ging de 2020 editie van de ontwikkelaarsconferentie van Google niet door. In 2021 geeft het bedrijf ons wel weer een kijkje in de toekomst. Van Android 12 tot Watch OS en Google Car Key. Dit zijn de meeste interessante aankondigingen op een rij.

De presentatie werd geopend door Google CEO Sundar Pichai. De topman begon met een korte terugblik op een bijzonder jaar. Uiteraard ging dit vooral over corona, en de stappen die Google gezet heeft om de pandemie door te komen. Vanuit dit verhaal rolde hij door naar de eerste aankondiging

Alle aankondigingen van Google I/O 2021

1. Google Maps wordt een stuk slimmer

We durven wel te stellen dat Google Maps één van de populairste apps is. Vooral de navigatiefunctie wordt veelvuldig gebruikt. Logisch dat Google er hard aan werkt om deze app te verbeteren. Het resultaat is twee nieuwe functies. De app kan in de toekomst suggesties geven voor de meest efficiënte route (beter voor het milieu) en meest veilige route. Dat laatste kan Google Maps bepalen door gebruik te maken van AI. Zo kijkt het systeem bijvoorbeeld naar hoe vaak iemand abrupt remt op een bepaalde route.

2. Smart Canvas

Google Workspace krijgt een flinke upgrade in de vorm van Smart Canvas. Wat dit betekent is dat Google Docs, Sheets en Slides een stuk slimmer gaan worden. Vooral flexibiliteit en interactie spelen hier een belangrijke rol in. Zo wordt het makkelijker om anderen te taggen in een document of om te refereren naar een een ander document. Ook kun je interactieve lijsten toevoegen. Vooral handig als je veel met takenlijsten of checklists werkt.

Google I/O
Nog beter samenwerken met Smart Canvas (Afbeelding: Google)

Binnen Smart Canvas is ook een grote rol weggelegd voor Google Meet. Het wordt nog makkelijk om vanuit de videobel applicatie samen te werken. Zo kun je de inhoud van Docs, Sheets en Slides eenvoudig delen en er vervolgens ook samen in werken. Google speelt hiermee in op de enorme behoefte om efficiënter virtueel samen te werken.

3. Geavanceerde AI

Google zet flink in op AI. Deze techniek wordt niet alleen gebruikt binnen de zoekmachine, maar ook bij het vertalen van teksten en slimme assistenten. Hierin gaat vooral veel aandacht naar BERT (Bidirectional Encoder Representations from Transformers). Google gebruikt deze techniek om niet alleen naar losse woorden te kijken, maar ook naar context. Deze wordt alsmaar beter zodat jij de beste zoekresultaten en vertalingen krijgt.

Google Maps
Google Maps vertelt je live hoe druk het is (Afbeelding: Google)

AI gaat ook een steeds grotere rol spelen in Google Maps. Vooral binnen Live View. Door de wereld te bekijken door de camera van je smartphone helpt Google je om de weg te vinden, informatie te geven over je omgeving en meer. Google Maps gaat daarnaast nog beter naar je behoeftes kijken. Zo worden ‘s ochtend bijvoorbeeld meer koffietentjes uitgelicht en zie je ‘s avonds vooral restaurants. Google Maps kan op korte termijn zelfs live laten zien hoe druk het op bepaalde plekken is.

4. Veiligheid

Tijdens Google I/O werd nog maar weer eens duidelijk dat veiligheid hoog in het vaandel staat bij Google. Daarom wordt de Google Password manager verder uitgebreid. Zo wordt het makkelijker om wachtwoorden veilig op te slaan en uit te wisselen tussen apparaten en apps. Zo zijn je wachtwoorden veilig opgeslagen, maar kun jij toch gewoon overal probleemloos en snel inloggen. Ook wordt het nog makkelijk om wachtwoorden uit een andere wachtwoordmanager over te zetten naar je Google Account.

Google I/O Maps
Snel je geschiedenis verwijderen (Afbeelding: Google)

Google wil daarnaast graag duidelijk maken dat jouw privacy goed beschermd is en dat data niet wordt doorverkocht. Om ervoor te zorgen dat je daar zelf ook meer controle over hebt, komt Google met nieuwe functies. Zo krijgt Google Chrome een knop waarmee je heel snel de laatste 15 minuten van je geschiedenis kunt wissen.

5. Super slim zoeken met MUM

Google doet tegenwoordig van alles, maar ze zijn hun corebusiness nog niet vergeten: zoeken. De zoekmachine wordt iedere dag slimmer en er komen nog een paar grote verbeteringen aan. Zo wordt MUM (Multitask Unified Model) geïntroduceerd. Dit is te vergelijken met het eerder genoemde BERT, maar is wel meer dan 1.000 keer krachtiger. Hierdoor kan Google nog beter bepalen wat je wil weten.

Google I/O AR
Nog meer AR (Afbeelding: Google)

Dat gaat veel verder dan tekst. Ook video, Google Lens en Augmented Reality gaan een grotere rol spelen binnen de zoekmachine. Allemaal om jou het beste antwoord te geven. Zo kun je een professionele tennister op je scherm toveren die laat zien hoe je de perfecte service slaat. Zo heb je altijd een personal trainer bij de hand. En dit is pas het begin. Google belooft dat MUM je op nog veel meer manieren gaat helpen om precies te vinden waar je naar op zoek bent.

6. Winkelen binnen Google

Shopping is een belangrijk onderdeel binnen Google. Daarom gaat de zoekmachine het nog eenvoudiger maken om precies te vinden wat je zoekt. Of je nu een foto maakt en scant met Google Lens of iets tofs ziet in een YouTube-video, Google gaat het nog simpeler maken om direct te kopen wat je zoekt. Daarnaast registreert Google welke producten je bekijkt om je vervolgens beter van dienst te kunnen zijn.

7. Je favoriete foto’s op een rij

Dankzij Machine Learning kan Google je foto’s beter categoriseren. Dat was al mogelijk, maar dankzij het nieuwe little patterns kan Google zelfs de kleinste overeenkomsten herkennen. Zo heb je een nog beter overzicht van al je foto’s. Ook werd tijdens Google I/O aangekondigd dat de Memories-functie verbeterd gaat worden. Zo krijg je een stuk meer controle over wat je wel, en niet wil onthouden.

Google Photo
Google Foto’s ziet zelfs de kleinste overeenkomsten (Afbeelding: Google)

8. Android 12

Een aankondiging waar tijdens Google I/O 2021 door velen naar uit gekeken werd, is de onthulling van Android 12. In het nieuwe besturingssysteem sta jij centraal, of zoals Google het noemt: Material You. Van kleur tot vorm, in Android 12 kun je nagenoeg alles aanpassen zoals jij het wil. Sommige aspecten kun je zelfs tot op de pixels verschuiven.

Android 12
Pas alles aan in Android 12 (Afbeelding: Google)

Android 12 is volgens Google de grootste verandering qua ontwerp ooit. De UI is compleet overhoop gehaald. Google belooft dat het besturingssysteem je meer informatie gaat geven zonder opdringerig te zijn. Dat doen ze vooral door middel van vloeiende animaties en een meer natuurlijke ervaring. Android 12 is sneller dan ooit en legt al die kracht in de handen van de gebruiker.

Ook in Android 12 speelt privacy een belangrijke rol. Google wil eerlijk zijn over welke informatie ze gebruiken en je de opties geven om je eigen privacy te beheren. Zo komen er bijvoorbeeld speciale knoppen om je camera en microfoon uit te zetten.

Android 12
Android 12 pas zich aan op jouw stijl (Afbeelding: Google)

9. Samen spelen

Google heeft tegenwoordig een enorm aanbod aan producten. Om er nog meer uit te halen, gaat het bedrijf nog meer doen om apparaten samen te laten werken. En dat gaat verder dan je smartphone koppelen aan je Chromebook. De grootste aankondiging op dit gebied is Google Car Key. Hiermee heb je straks geen autosleutel meer nodig, want het openen en starten van je auto doe je met je smartphone. Je kunt zelfs heel makkelijk je digitale autosleutel delen met vrienden of familie. Google Car Key komt deze herfst naar Pixel en Samsung Galaxy-toestellen.

10. Haal meer uit je smartwatch

Google heeft besturingssystemen voor allerlei apparaten, ook voor Smartwatches. Binnenkort krijgt deze Wear OS de grootste update tot nu toe. Een belangrijk onderdeel daarvan is dat Tizen (een ander besturingssysteem voor smartwatches dat vooral gebruikt wordt door Samsung) wordt samengevoegd met Wear OS. Ook Fitbit liet van zich horen tijdens Google I/O. Zij gaan in de toekomst nauwer samenwerken met Google.

11. Iedereen mooier op de foto

Google gaat de algoritmes die gebruikt worden om foto’s te maken aanpassen. Het doel daarvan is om iedereen mooier op de foto te krijgen. Ongeacht welke huidskleur je hebt. Het licht wordt nu vaak aangepast om witte mensen goed in beeld te brengen. Dat moet anders. Voor Google is iedereen gelijk, ook op een foto. Deze veranderingen komen aankomende herfst naar de Pixel-toestellen.

12. Gezondheid

Heb je een plekje op je huid, en weet je niet wat het is? Dan kun je daar straks een foto van maken en door dokter Google laten onderzoeken. Nog voor het einde van dit jaar kan Google je vertellen wat je huidaandoening is en welke stappen je moet zetten.

Google I/O huid
Dokter Google check je huid (Afbeelding: Google)

Google I/O op je gemak terugkijken? Dat kan hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen