Google luidt de noodklok: serieuze waarschuwing voor iPhone en Android-gebruikers

Apps Mark Hofman 13 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

AI ontwikkelt zich als een malle en waar dat iets is om enthousiast over te zijn, moeten mensen met een iPhone of Android volgens Google ook serieus oppassen.

ChatGPT, Midjourney en de Samsung Galaxy S24 Ultra: AI begint de wereld, in ieder geval op technologiegebied, langzaam maar zeker over te nemen. Dat is tof, want middels deze weg halen we veel meer uit hedendaagse producten. Maar er zit ook een groot risico aan het hele verhaal.

Google, een van de grote bedrijven die de technologie omarmen, ziet dat risico ook en waarschuwt gebruikers met een iPhone of een Android-smartphone.

Google waarschuwt iPhone- en Android-gebruikers

Als het op diensten als WhatsApp, TikTok en Snapchat aankomt lijkt het alsof iPhone- en Android-gebruikers over het algemeen meer bezig zijn met welke gegevens die apps verzamelen. Dat Apple’s App Tracking Transparency bij sommige bedrijven echt voor een flinke daling in omzet zorgen, zegt genoeg.

Hebben we het over AI-bots, die soms kunnen lijken op gesprekken met een daadwerkelijk persoon, zijn we echter minder op onze hoede. Gevaarlijk, want dergelijke platformen draaien op taalmodellen die gevoed, en dus getraind, worden door de informatie van gebruikers.

Volgens Google, dat met Gemini daar zeker een steentje aan bijdraagt, een groot gevaar voor iPhone- en Android-gebruikers. Online komt het met een waarschuwing die, praktisch gezien, voor iedereen geldig is:

“Deel geen gevoelige informatie of gegevens die je niet met een persoon wil delen of Google mag gebruiken om producten, diensten en technologieën te verbeteren”, waarschuwt het bedrijf. “Google verzamelt gesprekken binnen Gemini apps, productinformatie, je locatie en feedback.”

In tegenstelling tot de zoekmachine zelf worden de gegevens binnen die Gemini-apps echter niet gebruikt om je relevantere advertenties te tonen. Komt daar verandering in, dan laat het bedrijf je dat duidelijk weten.

Sorry, maar Gemini?

Waar het arsenaal van Google eerste bestond uit een chatbot genaamd Bard en AI-functies genaamd Duet AI, heeft het Amerikaanse bedrijf nu Gemini. Heel simpel gezegd is dit het grote AI-plaatje van Google die zelfs de bekende Google Assistent zal vervangen.

Er zijn op dit moment drie verschillende varianten van Gemini te vinden:

  • Gemini Ultra | Het vlaggenschip
  • Gemini Pro | Het lite model
  • Gemini Nano | voor smartphones als de Pixel 8 Pro

Google weet zichzelf met Gemini te onderscheiden door gebruik te maken van zijn eigen zogeheten Large Language Model. Waar deze doorgaans niets anders dan tekst kan begrijpen of genereren, doet het model achter Gemini dat dus wel.

Google wil ChatGPT onderuit schoppen met Gemini-gedreven versie Bard

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen