13-jarige jongen is eerste die zeldzame hersentumor overleeft

Gezondheid Jeroen Kraak 14 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

De ouders van de zesjarige Belgische Lucas kregen te horen dat hij niet lang meer te leven had vanwege een hersentumor. Zeven jaar later heeft de jongen kanker overwonnen.

Toen Lucas zes jaar oud was, werd hij gediagnosticeerd met een zeldzame hersentumor. Er was geen twijfel bij de arts: de jongen kon het niet overleven.

De Franse dokter Jacques Grill wordt nog steeds emotioneel als hij aan dat moment terugdenkt. Het liep echter allemaal anders. Op dertienjarige leeftijd is er geen spoor van kanker meer te vinden in het lichaam van Lucas.

Lucas overleeft zeldzame hersentumor

Lucas is de eerste persoon die is genezen van een hersenstamglioom. Dat is een tumor die zich vormt in de hersenstam, tussen het ruggenmerg en de rest van de hersenen. Juist op die positie is het erg moeilijk te behandelen, maar toch is het nu dus gelukt.

Het is een zeldzame vorm van kanker. Precieze wereldwijde cijfers zijn er niet, maar elk jaar worden er zo’n 300 kinderen in de Verenigde Staten en 100 kinderen in Frankrijk gediagnosticeerd met dit type hersentumor. De meeste van deze kinderen leven na die diagnose niet meer dan een jaar, maar tien procent weet de twee jaar te halen.

Tumoren in de hersenen. (Afbeelding: Kanker.nl)

De kanker was dan ook niet te genezen. Door middel van bestralingen kon de kanker wel vertraagd worden, maar er was geen medicijn dat het definitief kon genezen.

Een nieuwe behandeling tegen de kanker

Tenminste, tot nu. Lucas reisde samen met zijn familie naar Frankrijk. Hij was een van de eerste patiënten die kon deelnemen aan de test voor een nieuw potentieel geneesmiddel. Hij kreeg everolimus toegediend, een medicijn dat al wordt gebruikt bij de behandeling van borst- en nierkanker.

Het middel bleek aan te slaan, want de dokter laat aan het AFP (via Science Alert) weten dat hij de hersentumor zag verdwijnen op de MRI-scans. “Ik heb nog nooit zo’n casus gezien als die van Lucas,” vertelt dokter Grill.

Hoe dit precies heeft kunnen werken, moet verder worden onderzocht. In totaal deden acht kinderen mee aan de test en Lucas is de enige bij wie de hersentumor echt is verdwenen. Volgens de onderzoekers heeft dat mogelijk te maken met biologische bijzonderheden van hun individuele tumoren.

Zo had de hersentumor van Lucas een extreem zeldzame mutatie, waardoor hij vermoedelijk gevoeliger was voor het medicijn. Onderzoekers hopen die bijzonderheid in de cellen van de jongen dan ook te reproduceren, om te zien of zo’n tumor dan net zo effectief kan worden bestreden. Als dat lukt, is dat de volgende stap naar een nieuw medicijn.

Hoewel dit fantastisch nieuws is, is er nog een lange weg te gaan. Normaal gesproken duurt het tussen de 10 en 15 jaar voordat een nieuwe aanleiding ook echt leidt tot een nieuw medicijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen