Onderzoek wijst uit dat therapiehonden het beste medicijn zijn, voor alles!

Wetenschap Sam Dille 2 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Je hond is ongetwijfeld een onvervangbaar maatje. Niet alleen voor de gezelligheid, maar ook voor je gezondheid. Onderzoek laat namelijk zien dat tien minuten knuffelen met therapiehonden tal van gezondheidsvoordelen biedt. Maak dus maar snel extra tijd vrij met je trouwe viervoeter.

Onderzoekers aan de Universiteit van Saskatchewan ontdekten dat het welzijn van ziekenhuispatiënten een stuk vooruit gaat, na slechts tien minuten knuffelen met honden. De mensen die dit doen hebben een lager angst- en stressniveau dan mensen die het aanbod afslaan. Ook hun pijngrens en algemene gezondheid verbetert. Therapiehonden zouden dus zomaar het redmiddel kunnen zijn tegen vervelende kwalen. Dit is de eerste gecontroleerde studie die dit op grote schaal bewijst.

Zo laten therapiehonden onze pijn verdwijnen

De wetenschappers hebben dit onderzoek niet zomaar gedaan. Dit deden ze naar aanleiding van de situatie op de eerste hulpposten. De meeste patiënten op deze afdeling hebben veel pijn. Geestelijke gezondheidsproblemen, zoals angst, zorgen ervoor dat de pijn verergert. Deze gevoelens worden vaak geprikkeld door bijvoorbeeld felle lichten en lange wachtrijen. Dat een therapiesessie met honden wonderen kan verrichten, komt daarom als geroepen.

Hond knuffelen
Gevoelig beestje. (Afbeelding: Unsplash)

Interactie met therapiehonden kan het bezoek aan de eerste hulp een relaxter laten verlopen. Niet alleen bij de patiënt, maar ook bij familie en vrienden. Daarnaast laat de studie zien dat patiënten na gewricht vervangende operaties verbeterde pijnscores laten zien. De pijn zelf wordt hierin niet verminderd, maar de perceptie van de patiënten. Ze raken afgeleid en zijn minder met hun pijn bezig.

Onderzoek op de eerste hulp

Aan het onderzoek deden honderden patiënten van de spoedeisende hulp van het Royal University Hospital mee. Dit was het ideale ziekenhuis om te onderzoeken, omdat zij al langer experimenteren met therapiehonden. 97 patiënten kregen tien minuten bezoek van een hond, terwijl 101 patiënten alleen bleven. De wetenschappers berekenden vervolgens de pijnscore, angst- en stressgehalte en het algemene welzijn van de patiënten.

Ja, je hond rouwt op het moment dat een ander huisdier sterft

Niet alleen ziekenhuizen vragen om therapiehonden. Ook verzorgingstehuizen en gevangenissen staan in de rij. De onderzoeker benadrukken echter dat er meer onderzoek nodig is voordat honden fulltime psycholoog mogen spelen. Honden zijn immers gevoelige wezens en geen medicijnen die je te pas en te onpas kan voorschrijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen