Trekt Google Maps je batterij leeg? Zo los je dat gemakkelijk weer op!

Apps Sam Dille 18 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Soms zijn er momenten waarop je batterij binnen een paar minuten leeg lijkt te lopen. Hoewel het begrijpelijk is dat alle apps energie nodig hebben, slaan sommige applicaties hierin door. Die doden je batterij in no-time. Google Maps is daar ongetwijfeld één van.

Vooral als je Google Maps regelmatig gebruikt, loop je tegen dit probleem aan. Het constant navigeren en zoeken naar locaties of bedrijven, kost extreem veel energie. De navigatie-app kan daarom gemakkelijk uitgroeien tot de grootste batterijvreter van jouw smartphone. Gelukkig zijn er een paar trucjes om het batterijverbruik van de service te verminderen.

Is Google Maps wel echt het probleem?

Omdat Google Maps veel verschillende bronnen gebruikt, ligt het misschien voor de hand om de applicatie de schuld te geven. Dit is alleen niet altijd terecht. Controleer daarom voordat je iets doet, eerst wat de oorzaak is van je snelle batterijverbruik. Dit doe je door in de instellingen van je smartphone naar de categorie ‘batterij’ te navigeren. Tik vervolgens op ‘batterijgebruik’ (Android) of ‘batterijgebruik per app’ (iPhone). Er verschijnt nu als het goed is een lijst met applicaties, gerangschikt van meest naar minst energievretend. Als Google Maps niet bovenaan staat, is het de schuld van andere apps. Staat de applicatie wel bovenaan, dan kun je met hulp van deze opties het verbruik minimaliseren.

Google Maps: 5 geheime functies die je niet kent

Schakel GPS uit voor Google Maps

Een van de grootste oorzaken voor het snel leeglopen van de batterij door Google Maps is GPS. De functie doodt je batterij zo snel dat je het niet eens merkt! Maar alleen als je het toelaat. Je kunt namelijk makkelijk de GPS-toegang uitschakelen. Android-gebruikers doen dit door te in de instellingen te kiezen voor de optie ‘locatie’. Klik vervolgens op ‘app-locatiemachtigingen’. In deze categorie kun je per app de locatie toegang stopzetten. Op iPhones gaat dit net iets anders. Daar navigeer je in de instellingen naar ‘privacy’. Kies daarna ‘locatieservices’, zoek naar Google Maps en schakel de functie uit.

GPS locatie stopzetten
Zo schakel je GPS-toestemming uit op een Android smartphone. (Afbeelding: WANT)

Start je telefoon opnieuw op

Soms is een herstart alles wat je nodig hebt om je smartphone weer te laten werken zoals het hoort. Het opnieuw opstarten van een apparaat is een van de eenvoudigste en meest effectieve tips voor het oplossen van problemen. Het is daarom geen gek idee om dat ook te proberen.

Verwijder de cache-gegevens van Google Maps

App-cache is meestal heel handig. Het slaat gegevens lokaal op, zodat je telefoon deze niet elke keer van internet hoeft te laden wanneer het nodig is. Een nadeel is alleen dat cache veel ruimte in beslag neemt, waardoor je telefoon ook weer meer energie moet gebruiken. Ruim dus af en toe de cachegegevens op, zodat de stapel niet te hoog wordt. Dit geldt ook voor Google Maps. Selecteer op een Android-smartphone in de instellingen de categorie ‘apps’. Klik op ‘alle apps bekijken’ en zoek naar Google Maps. Druk op ‘opslag en cache’ en daarna op ‘cache wissen’. iPhone-gebruikers navigeren in de instellingen naar ‘algemeen’ en ‘iPhone-opslag’. Zoek daarna naar Google Maps en druk op ‘gegevens wissen’.

Cache gegeven wissen Google Maps
Hier kun je de cache-gegevens verwijderen op een Android-smartphone. (Afbeelding: WANT)

Werken deze tips niet?

Werken bovenstaande trucjes niet, dan zit er niets anders op dan de app te verwijderen. Het is niet bepaald een oplossing, maar je bent in ieder geval van het probleem af. En als je Google Maps niet veel gebruikt, is het natuurlijk niet een heel groot probleem. Je kunt immers altijd de app weer downloaden als je hem nodig hebt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen