Google Maps maakt tijdreizen met heerlijke functie toch echt mogelijk

Apps Sabine Schults 16 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Wat is er heerlijker dan herinneringen ophalen van het huis waar je jarenlang gewoon hebt? Inderdaad, helemaal niets! Google Maps heeft gelukkig een heerlijk trucje om deze tijdreis naar het verleden echt mogelijk te maken.

De kans is groot dat je ooit een Google Street View-wagen bent tegengekomen, want ze rijden werkelijk overal ter wereld rond om huizen, gebouwen en parken in kaart te brengen. Eens in de zoveel tijd keert de wagen terug om een update voor Google Maps te schieten, maar dat betekent niet dat de vorige kiekjes compleet verdwenen zijn!

Tijdreizen met Google Maps

Je kunt in Google Maps namelijk ook de oudere Street View-beelden van bijvoorbeeld je huis bekijken. Elke afbeelding die sinds 2007 ooit voor Street View is gebruikt bij een locatie is terug te vinden, je moet alleen weten hoe (en dat vertellen we je uiteraard hieronder).

Open Google Maps in je browser en navigeer naar de gewenste locatie. Dat kan je thuisadres zijn, maar denk vooral ook aan andere plekken waar je herinneringen aan hebt, zoals je oude basisschool of een pleintje waar je vaak kwam.

Tik vervolgens onder Foto’s op de preview van de Street View die Google Maps je voorschotelt (of plaats het geeloranje previewmannetje op de gewenste locatie). Bovenin zie je een kader met daarin Meer datums bekijken staan.

Klik erop en onderin verschijnen alle voorgaande Street View-beelden die zijn opgeslagen van die locatie. In sommige gevallen is dat er maar één, in andere gevallen is er elk jaar een nieuwe te vinden.

Google Maps Dam Amsterdam
De Dam in Amsterdam door de jaren heen. (Screenshot: WANT)

Hoe zit het met iPhone en Android?

Deze toffe functie voor Google Maps moet in principe ook werken op je iPhone of Android-smartphone, maar het lijkt erop dat dit buiten de Verenigde Staten niet in de app geïntegreerd is.

Helaas kun je het ook niet voor elkaar krijgen door Google Maps te bezoeken via de browser van je smartphone. Het is namelijk niet mogelijk om de desktopversie van de website op te vragen op je telefoon. Voor deze awesome functie moet je dus echt op je laptop of desktop kijken.

Waarom het tijd wordt om je huis te blurren in Google Maps

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen