Harry Potter 101: hoe komt Hogwarts (of Zweinstein) eigenlijk aan zijn naam?

Films & Series Sabine Schults 16 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

De alom bekende Harry Potter-franchise draait voor een groot deel om de tovenaarsschool Hogwarts, ook wel bekend als Zweinstein. Hoe komt de school waar Harry en zijn vrienden Hermione Granger en Ron Weasley naartoe gaan, eigenlijk aan zijn naam? En zijn er ook andere tovenaarsscholen?

Harry Potter is nu, 26 jaar nadat het eerste boek in de reeks van auteur J.K. Rowling verscheen, misschien wel populairder dan ooit. Eerder dit jaar verscheen de actie-RPG-game Hogwarts Legacy, die binnen twee weken na launch al ruim 12 miljoen keer was verkocht. Geen slecht moment dus om eens dieper in de materie te duiken. Dit is hoe Hogwarts aan zijn naam komt.

Harry Potter: hier komt de naam Hogwarts vandaan

De naam Hogwarts is waarschijnlijk volledig te danken aan Rowena Ravenclaw, één van de vier oprichters van de school. Ze droomde namelijk over een zwijn met wratten – in het Engels hog + warts – dat haar een klif liet zien met een uitzicht op een meer.

Natuurlijk heeft auteur J.K. Rowling de benamingen daadwerkelijk bedacht. In een interview heeft ze ooit gezegd dat ze geen idee had waar de naam van de school vandaan kwam, tot een vriendin haar erop wees dat het van planten in een botanische tuin afkomt. De plant werd namelijk ‘hogwort’ genoemd.

Zijn er andere tovenaarsscholen?

Hogwarts is verreweg de bekendste tovenaarsschool in de Harry Potter-wereld, maar er zijn er in totaal maar liefst acht. Naast Hogwarts zijn dit de andere scholen die in het universum bestaan: Koldovstoretz, Uagadou, Castleobruxo, Mahoutokoro, Ilvermorny, Durmstrang en Beauxbatons.

Hoe komt Harry Potter-school Hogwarts eigenlijk aan zijn naam?
(Afbeelding: Wizarding World)

Uagadou bevindt zich in Afrika. Tovenaars gebruiken daar graag hun handen in plaats van een toverstaf. In Europa zijn in totaal drie tovenaarsscholen te vinden: Hogwarts, Beauxbatons en Durmstrang.

Ook in de Verenigde Staten is een school of witchcraft te vinden, namelijk Ilvermorny. Mahoutokoro ligt weer in Japan, Castelobruxo in Brazilië en Koldovstoretz in Rusland.

HBO werkt aan Harry Potter-serie waar niemand op zit te wachten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen