Wat weten we toe nu toe eigenlijk over de Google Pixel 9 en 9 Pro?

Smartphones Sebastien Hoek 5 jul 2024
Leestijd: 3 minuten

De Google Pixel 8a is nog geen twee maanden oud en het volgende toestel staat alweer voor de deur. Wat gaat de Google Pixel 9, die op 13 augustus wordt aangekondigd, ons later dit jaar brengen?

Op 13 augustus ziet de Google Pixel 9 (Pro) het daglicht. De timing is opmerkelijke te noemen, gezien dit doorgaans in oktober pas gebeurt. De hete adem van Samsung (juli) en Apple (september) wordt gevoeld en dat lijkt de reden te zijn voor een eerdere lancering.

Dit jaar kunnen we drie verschillende modellen verwachten, maar hoe we dat weten? Simpel. Door veel geruchten van betrouwbare bronnen is het beeld rondom de Google Pixel 9 kraakhelder. In dit artikel delen we alles wat we tot nu toe weten.

Google Pixel 9 krijgt parel van een beeldscherm

Voor wie nog op zoek is naar een mooi scherm om onderweg je favoriete serie of voetbalwedstrijd op te kijken, kan met de Pixel 9 series zijn vingers aflikken. De schermen worden gefabriceerd door Samsung en als we de geruchten mogen geloven dan krijgt de Pixel het beste scherm wat de schermfabrikant momenteel te bieden heeft. Het zou gaan om een M14 AMOLED-scherm.

De schermen zouden een langere levensduur hebben en de helderheid is weer een stuk hoger dan bij voorganger M13. Laatstgenoemde zit momenteel in de Samsung Galaxy S24 Ultra. De schermen zullen de qua formaat 6.2-inch, 6.3-inch en 6.7-inch zijn. Ook zouden de schermranden dunner zijn dan bij de Google Pixel 8 het geval was.

Pixel 9 lekt uit: Google Pixel 8a zet klaarblijkelijk een trend in
(Afbeelding: Rozetked)

De Google Pixel 9 wordt ook voorzien van een nieuwe chip: de Tensor G4. Deze moet de concurrentie aangaan met de Snapdragon 8 Gen 4 en de Apple A18 Pro.

De G4 heeft na verwachting maar kleine upgrades ten opzichten van de huidige G3-chip. De verbeterpunten zitten hem vooral in de warmteregulatie, wat weer een positief effect heeft op de batterijduur.

Wel is de verwachting dat de chip geoptimaliseerd wordt om beter samen te kunnen werken met diverse AI toekomstige AI-functies. Google ontwerpt de Tensor chip zelf, maar laat ‘m maken door Samsung. In de toekomst moet dit gebeuren door TSMC, omdat deze beter de 3nm-techniek voor snellere en zuinigere chips onder controle heeft. Deze chip was niet op tijd klaar voor de Pixel 9 en komt hoogstwaarschijnlijk op de markt met de Pixel 10. 

Google AI

Dat 2024 het jaar van AI is, zal niemand ontgaan zijn. De Pixel 9 wordt uit de doos voorzien van Android 15 en gaat weer een stapje verder met het gebruik van kunstmatige inteligentie. Er komen drie nieuwe AI-functies voor de Pixel 9 beschikbaar: Add Me, Studio en Pixel Screenshots. Gezamenlijk zou dit in de markt worden gezet als ‘Google AI’. 

Google Pixel 8 Android-smartphone
De Pixel 8 (Afbeelding: Google)

Add Me is een functie waar nog niet al te veel over gelekt is, maar vermoedelijk zou het er voor moeten zorgen dat het groepsfoto’s compleet maakt. Studio wordt een sticker en Emoji generator die het mogelijk maakt om je creativiteit de vrije loop te laten.

Pixel-screenshots doet denken aan Microsoft Recall. Groot verschil tussen beide is dat Google alleen de screenshots die je zelf maakt gebruikt om gegevens uit te halen. Recall zou dit achter de schermen uit zichzelf doen, althans dat was het idee. 

Google Pixel 9 goes Barbie

Eerder deze week waren mogelijk de eerste beelden van de Pixel 9 te zien op X. Het eerste wat gelijk opviel was de Barbieroze kleur van de Pixel. Dat Google experimenteerde met kleuren zagen we al met de Pixel 8a, maar roze is een compleet nieuw kleur in het palet.

Uit eerdere leaks wisten we al dat de cameramodule er qua vorm anders uit gaat zien. Deze video lijkt dit te bevestigen. De reguliere Pixel krijgt twee camera’s aan de achterkant en de Pro-modellen krijgen er drie.

De extra camera is waarschijnlijk een periscooplens met 5x zoom. Op X claimt Hami Bioud, de leaker van de beelden, dat de Pixel 9 al uitgebracht is in Algerije. Dit is niet bevestigd, dus dit kan met een korreltje zout genomen worden. 

De Google Pixel 9 wordt waarschijnlijk een smartphone waar alles qua hardware net iets beter is dan bij de Pixel 8.  Of het echt de concurrentie aangaat met Samsung en Apple is nog maar de vraag. Google kan op het gebied van AI in combinatie met de Pixel zijn concurrenten te slim af zijn, maar of dit ook echt gaat gebeuren weten we pas op 13 augustus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen