Hoeveel geld het Google kost om een Pixel 7 Pro te produceren

Smartphones Jeroen Kraak 8 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

De Google Pixel 7 Pro behoort tot de paradepaardjes van de Android-markt, maar kan helaas ook kapot gaan. De grote vraag is natuurlijk hoeveel het repareren van een dergelijke smartphone je kost. Gek genoeg stuit WANT-redacteur Jeroen Kraak om flinke betrokkenheid van…Samsung?

Het heeft even geduurd, maar sinds het afgelopen jaar is de Google Pixel eindelijk officieel in Nederland te koop. Met de lancering van de Pixel 7 Pro en Pixel 7 kan het feest dus ook hier beginnen.

De kosten voor de Google Pixel 7 Pro

De smartphone van Google onderscheidt zich door ontzettend goede specificaties te bieden voor een relatief betaalbare prijs. Vooral als je het vergelijkt met concurrenten als de Samsung S23- en de iPhone 14-lijn. Maar maakt Google dan ook flinke winst op de verkoop?

Smartphonemakers zoals Apple en Samsung zijn niet al te happig om te vertellen hoeveel ze per toestel verdienen. Ook Google houdt zijn kaken stijf op elkaar over de Pixel 7 Pro. Gelukkig zijn er altijd onderzoekbureaus die het uit willen zoeken, in dit geval Counterpoint Research.

Daarom weten we nu hoeveel het Google precies kost om de telefoon te maken. Hiervoor heeft het de verschillende prijzen van de onderdelen opgeteld en zo een schatting gemaakt van de kosten om een telefoon te produceren. Iets wat overigens ook gebeurt bij modellen van Apple en Samsung. Is alles winst?

Volgens Counterpoint kost de Google Pixel 7 Pro 384 euro om te maken. Dat zijn dus alleen de onderdelen. Natuurlijk kost het ontwikkelen van een telefoon wel wat meer geld. Zo zijn de onderzoekskosten en het marketingbudget niet meegenomen.

Google Pixel 7, Android, iPhone
Bellen maar! (Afbeelding: Google)

In Nederland komen er dan ook nog eens belastingen als BTW bovenop. Je kunt dus niet zeggen dat Google op de Pixel 7 Pro ruim 500 euro winst pakt per toestel, aangezien de adviesprijs 899 euro is.

Samsung profiteert flink

Wat opvalt aan het onderzoek is dat Android-concurrent Samsung de grote winnaar is bij de Google Pixel 7 Pro. Dat klinkt misschien raar, maar dat is eigenlijk heel logisch. De Galaxy S23-maker levert verschillende onderdelen voor het toestel. 51 procent van de productiekosten gaan dan ook naar Samsung.

Het grootste deel van die kosten zijn voor het scherm (20 procent). Daarnaast levert Samsung onder andere ook nog de modem, camerasensoren en verschillende chips. Opvallend genoeg is dat Google maar voor 7 procent verantwoordelijk is voor de kosten van de onderdelen. Daarbij gaat het vooral om de Tensor G2-processor die het bedrijf zelf ontwikkelt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen