Groot geheim Google en Spotify zorgt voor kabaal bij andere Android-apps

Apps Jeroen Kraak 21 nov 2023
Leestijd: 4 minuten

Google is op dit moment verwikkeld in een juridische strijd met Fortnite-maker Epic Games. Daardoor komt allerlei informatie over de Google Play Store op straat te liggen, iets waar ook Spotify waarschijnlijk niet blij mee is.

Bij rechtszaken tussen techbedrijven komt er vaak flink wat informatie op straat te liggen. Vervelend voor die bedrijven, maar interessant voor ons. Zo weten we nu dat Spotify en Google een geheime deal hadden voor de Play Store, maar waarom eigenlijk?

Google Play Store en Spotify onder de loep

Zoals Apple de App Store heeft, heeft Google de Play Store. In deze digitale winkel kun je verschillende apps downloaden. Omdat bedrijven als Apple en Google dit als een dienst en promotie zien, willen ze ook graag een deel van de aankopen die via de winkels worden gedaan. Toch lijken er weleens uitzonderingen te worden gemaakt, zoals bij Spotify bijvoorbeeld.

Normaal gesproken moeten ontwikkelaars 30 procent afdragen bij een aankoop in de Play Store en 15 procent van de inkomsten uit abonnementen afdragen aan Google die langer dan een jaar duren. Bedrijven kunnen wel een korting krijgen van 4 procent als ze zelf een betalingssysteem regelen, maar doen dit vaak niet omdat die betalingen op zichzelf meer kosten.

Google sloot echter een andere deal met Spotify, waardoor de streamingdienst flink minder hoeft af te dragen. Sterker nog, Spotify hoeft helemaal niets af te dragen als er via de Play Store of in de app zelf een abonnement wordt afgesloten. Alleen als de gebruiker ervoor kiest om de betaling via Google’s betalingssysteem te doen, hoefde het bedrijf slechts de eerder genoemde vier procent af te dragen.

Android app-makers in opstand door Spotify-deal

Google heeft er alles aan gedaan om de deal met Spotify geheim te houden. Het zei dat het de onderhandelingen met andere bedrijven zou kunnen schaden. Logisch, want andere app-makers zullen terecht flink pissig zijn dat zij het volle pond moeten betalen terwijl Spotify flinke korting krijgt. Het ligt dan ook voor de hand dat die snel in opstand komen.

Play Store Google
De Play Store. (Afbeelding: Unsplash / Obi Onyeador)

Als excuus wijst Google dan weer naar Apple, aangezien het bedrijf niet zegt voor iedereen een uitzondering te kunnen maken. Het bedrijf zegt dat het dat geld nodig heeft om een veilige gebruikservaring te bieden om zo te kunnen concurreren met de App Store van Apple.

Bovendien vindt Google het ook rechtvaardig dat het met grote bedrijven speciale deals sluit voor betalingen in de App Store. Als het namelijk geen deals zou maken, is de kans groter dat grote apps minder goed werken op Android. Dat kan een reden zijn voor mensen om over te stappen naar Apple.

Monopolies voor Play Store en App Store

Google doet het dus heel zwart-wit overkomen dat het niet anders kan, en dat is naar mijn mening gezegd een beetje onzin. Ook Apple vraagt een flink deel van de opbrengst van app-makers in de App Store. Het zou dus niet zo snel grote bedrijven kwijtraken omdat Apple niets zou vragen.

Sterker nog, een van de partijen die hier flink over liep te klagen, was hetzelfde Spotify dat met Google een geheime deal heeft gesloten en nu zijn kaken stijf op elkaar houdt. Dat zou je zelfs best wel hypocriet kunnen noemen. Epic voerde namelijk eenzelfde strijd tegen Apple, en daarin steunde Spotify het bedrijf zelfs. Nu het zelf een deal met Google heeft, laat het niets meer van zich horen.

Overigens is de strijd van Epic Games breder dan alleen de commissies in de App Store en Play Store. Het bedrijf wil namelijk dat de platformen ook voor andere partijen worden opengesteld om een eigen app-winkel aan te bieden. Epic heeft al de Game Store op pc’s en wil ook graag zo’n systeem op Android en iOS.

De Europese Unie grijpt in bij Apple en Google

En die openheid gaat er vermoedelijk ook komen. De Europese Unie is de laatste tijd flink in de weer met de techbedrijven. Het wil concurrentie op het gebied van het aanbieden van apps op mobiele telefoons. Als het aan de organisatie ligt, stellen Apple en Google dan ook iOS en Android open voor andere aanbieders voor zowel app-winkels als betalingsmethodes buiten de app.

Als we Mark Gurman moeten geloven, gaat Apple het vanaf volgend jaar toestaan om applicaties buiten de App Store te downloaden om zo te voldoen aan de eisen van de Europese Unie.

Google heeft dan weer andere eisen te horen gekregen van de EU. Het onderzoekt nu of Google dreigt apps te verwijderen die ervoor kiezen om betalingen buiten de Play Store te leiden. Europa is dus nog lang niet klaar met de grote techreuzen.

Met deze 7 geheimen van de Google Play Store haal je meer uit je Android

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen