Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Apps 5 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Het Google-trucje waarmee je zoekopdracht altijd een schot in de roos is

Wanneer je aanhalingstekens gebruikt voor je zoekopdracht binnen de Google-zoekmachine, dan krijg je veel gerichtere resultaten. Dat weten een hoop mensen wellicht al. Echter, de functie werkt niet altijd perfect en daarom maakt het bedrijf nu bekend dat de zoekervaring erop vooruitgaat.

In een recent gepubliceerd blogbericht laat de zoekmachinegigant precies weten hoe het zoeken binnen aanhalingstekens beter wordt. Voorheen was het zo dat wanneer je op deze manier ergens naar zocht, je een paginabeschrijving te zien kreeg. Die beschrijving bevatte niet altijd juiste of meest overzichtelijke informatie.

Google-zoekmachine werkt nu iets beter

Dankzij de update komt daar gelukkig verandering in. De zoekmachine laat voortaan namelijk zien waar de tekst, waar je naar zoekt, precies staat. Dat doet het door die specifieke zin dik te drukken. Klinkt heel handig, maar Google had wel een goede reden om dit in het verleden niet te doen, aldus software-ingenieur Yonghao Jin.

Google
De vernieuwde zoekmachine (Afbeelding: Google)

Soms verschijnt de specifieke zoekopdracht namelijk op een onhandige plek, waardoor dergelijke snippets niet helemaal tot hun recht komen. “Bijvoorbeeld, een woord of zin kan in een menu staan, dat je naar andere delen van een pagina stuurt. Daar zo’n beschrijving omheen maken levert vaak geen bruikbaar materiaal op.”

Laat het aan de gebruiker over

Daar komt Google nu dus op terug. Het bedrijf kreeg hierover feedback vanuit de community en besloot dat het beter is om te laten zien waar die tekst dan precies staat. Zo krijgen gebruikers meer context over de positie van het zoekresultaat, waardoor ze veel beter zelf kunnen bepalen of dat bruikbaar is of niet.

Jin laat weten dat zoekopdrachten binnen aanhalingstekens nog steeds niet perfect zijn. En het kan voorkomen dat je een resultaat te zien krijgt waar je nog niets aan hebt. Dit kan gebeuren wanneer bepaalde tekst bijvoorbeeld in de meta-beschrijving van een pagina staat; een site-onderdeel dat specifieke voor zoekmachines in het leven geroepen is. Het kan ook gebeuren dat de zoekmachine een oude versie van een pagina laat zien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Google

Reageer op artikel:
Het Google-trucje waarmee je zoekopdracht altijd een schot in de roos is
Sluiten