Bizarre TikTok-trend laat livestreamers slaap inleveren voor… geld?

Apps Wesley Akkerman 5 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Slapend rijk worden, wie wil dat nou niet? Dit is een nieuwe trend die opduikt op zowel Twitch als TikTok, waar gebruikers livestreamen. Tenminste, van echt slapen komt het er soms niet van, omdat kijkers de slapende schoonheden vaak voor een klein bedrag kunnen wakker maken. Wat is hier precies aan de hand?

De trend om jezelf slapend live uit te zenden op een platform als Twitch stak in 2020 ineens de kop op. Toen waren het nog simpele tijden: kijkers keken simpelweg naar hoe iemand in bad lag en zijn of haar nachtrust pakte. Dit bleek slechts het begin te zijn van wat nu omgedoopt is tot het beroep “interactieve slaapstreamer“.

Slapen op TikTok en Twitch

De nieuwe lichting slaapstreamers slapen niet echt. Tijdens het kijken kunnen kijkers allerlei dingen doen om de mensen uit hun nachtrust te halen. Voor een klein bedrag kan een robotstem bijvoorbeeld hard een boodschap verkondigen. Hoe hoog of laag dat bedrag is, dan hangt af van de streamer in kwestie.

@ishowspeedvid.s

one of the funniest streams ive ever watched 😭 #ishowspeed #ishowspeedlive #sleep #ishowspeedrage

♬ original sound – ISHOWSPEED VIDEOS 😈

Maar je kunt bijvoorbeeld ook gewoon een heel hard en hoog alarm laten afgaan. Dat kun je in de bovenstaande video zien, waarin een man zijn matras slaat terwijl die de longen uit z’n lijf schreeuwt. Kijkers vinden dit prachtig, helemaal als ze ook een emmer ijswater op die persoon kunnen gooien.

Hoe doen de streamers dit precies?

Zoals gezegd kunnen kijkers dus geld doneren, waar dan een actie aan verbonden is. Specifieke bedragen leveren specifieke acties op. De slaapstreamers op TikTok en Twitch moeten daar wel voorbereidingen voor treffen. Ze moeten ervoor zorgen dat al die gimmicks werken, door hun kamers uit te rusten met alarmen, speakers en andere ongein.

Maar… waarom zou je dit doen? Nou, dit is best een lucratieve business, zo blijkt. De TikTok- en Twitch-streamers verdienen soms 34 duizend dollar met “slapen”. Dat levert heel wat copycats op, die elkaar willen overtreffen, natuurlijk. Hoe extremer, hoe vermakelijker voor de kijker — en hoe meer geld voor de schone slaper.

Benieuwd waarom Elton John deze week viral ging op TikTok? Je leest het via het onderstaande artikel!

Elton John en Benny Andersson (ABBA) pakken keiharde TikTok-viral

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wired

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen