Gratis shooters die iedereen met een PlayStation 5 of Xbox Series X wil spelen

Games Rik Claessen 23 mrt 2024
Leestijd: 4 minuten

Sommige gratis games kun je beter links laten liggen. Dat geldt niet voor deze geweldige shooters voor PlayStation 5 of Xbox Series X.

We zouden geen echte Nederlanders zijn als we niet van gratis dingen zouden houden. Evenals met goede deals, maakt het woord ‘gratis’ een nieuw niveau van hebberigheid in ons los. Datzelfde geldt uiteraard voor games. Maar gamers weten ook dat gratis niet altijd goed betekent.

Online word je nog net niet dood gegooid met de gratis games. En het gros is eigenlijk verwaarloosbaar slecht. Van onnodig veel micro-transactions tot gewoon bagger slechte gameplay. Maar! Zo nu en dan zit er een pareltje verstopt tussen de gratis troep. Wij zochten ze voor je uit. Met deze keer: de beste gratis shooters die je sowieso wil spelen op de PlayStation 5 of Xbox Series X.

Deze gratis shooters wil je spelen op PlayStation 5 of Xbox Series X

Tuurlijk zijn er top voorbeelden van gratis shooters. Denk maar aan, Fortnite, of Call of Duty: Warzone. Maar er zijn ook nog andere gratis shooters die de moeite waard zijn.

Halo Infinite | Xbox Series X/S

Een bekendere shooter dan Halo heeft de Xbox nauwelijks. Uiteraard zijn games als Gears of War ook typische Xbox-knallers, maar geen enkele game komt in de buurt van het succes van Halo. Dan is het al helemaal mooi dat je het ook nog eens gratis kunt spelen.

In Halo Infinite doet het niet aanwezige prijskaartje niks te min van de kwaliteit. De maps zijn leuk, de wapens fantastisch en de gevechten vermakelijk. Precies zoals je dat van Halo zou verwachten.

Gratis shooters die iedereen met een PlayStation 5 of Xbox Series X wil spelen
(afbeelding: Xbox Game Studios)

Splitgate | PlayStation 5, Xbox Series X/S

Splitgate noemt zichzelf een kruising tussen Portal en Halo. En beter dan dat, kunnen we de game niet beschrijven. Het is een retesnel spel waar je het opneemt tegen andere spelers in een arena. De bewegingsvrijheid en de snelheid waarmee je door de arena heen zoeft is wat Splitgate zo vermakelijk maakt.

Maar met alleen snel heen en weer rennen en teleporteren red je het niet in Splitgate. Portalen kunnen alleen op specifieke ondergronden geplaatst worden. Je zult daarom constant goed je omgeving moet analyseren terwijl je ook nog eens de kogels moet ontwijken die je om de oren vliegen.

Overwatch 2 | PlayStation 5, Xbox Series X/S

Wat?! Overwatch 2! Maar die game is pure bagger én ontzettend controversieel! Ja, oplettende WANT-lezer. Overwatch 2 verdient niet direct de schoonheidsprijs. Er was veel kritiek op dit vervolg van de ontzettend populaire hero-shooter Overwatch. Een van de kritiekpunten was dat het gratis is gemaakt, waardoor de nadruk op microtransacties kwam te liggen.

En ja, hoewel dat misschien niet de beste zet van Blizzard was, heeft de game wel een nieuw publiek kunnen bereiken. Meer gamers dan ooit kunnen het spel nu spelen. Perfect voor als je benieuwd bent of een hero-shooter wat voor jou is. Deze soort shooter was immers dé gamesoort voordat de Battle-Royale het overnam. Geeft het nog eens een kans. Je v erliest er gelukkig geen geld mee.

The Finals | PlayStation 5, Xbox Series X

The Finals overrompelde de free-to-playmarkt tijdens zijn release. Het was een originele shooter waar gamers niet van wisten dat ze er behoefte aan hadden. Daardoor werd de game in korte tijd een groot succes. Inmiddels is de hype een beetje gezakt en kunnen we kritischer naar de game kijken. Ons oordeel: het is nog steeds een fantastische shooter.

In The Finals vecht je tegen kleine squads in een grote arena. Je probeert zoveel mogelijk geld te verdienen door tegenspelers neer te maaien of om speciale punten te veroveren. Leuk, maar wat The Finals zo speciaal maakt is dat de volledige map te verwoesten is. Hele flatgebouwen kunnen met de grond gelijk gemaakt worden. Actie gegarandeerd.

Gratis shooters die iedereen met een PlayStation 5 of Xbox Series X wil spelen
(afbeelding: Embark Studios)

Apex Legends | PlayStation 5, Xbox Series X/S

Dit is zonder meer een open deur. Maar kom op: Apex Legends is ook gewoon ontzettend leuk. Een perfect voorbeeld van hoe ook gratis games kwaliteit en plezier kunnen bieden. Deze battle-royale uit het universum van Titanfall is al jaren een van de grote concurrenten van Fortnite en Call of Duty: Warzone.

En het lijkt erop dat Apex Legends nog wel even mee blijft draaien in de top van gratis shooters. Ieder seizoen van de battle-royale komt er nieuwe content bij die gamers blijft trekken. Met gemiddeld 200.000 actieve spelers op elk moment en ontzettend leuke gameplay, blijft Apex Legends voor ons nog altijd super relevant.

World of Warships: Legends | PlayStation 5, Xbox Series X/S

Wie bekend is met World of Tanks, zal weinig introductie nodig hebben voor deze game. In World of Warships: Legends heb je controle over je eigen oorlogsvloot. Wat dit spel, en andere delen uit de serie, zo mooi maakt, is dat het akelig realistisch is. Je moet op de juiste plekken je tegenstander raken wil je zijn boot, vliegtuig of tank uitschakelen.

De spellen zijn populair bij oorlogskenners. De voertuigen lijken allemaal qua techniek erg op hun tegenhangers uit de echte wereld. Daardoor voelt World of Warship: Legends dynamisch en realistisch. En wie denkt dat zeeslagen traag en eentonig zijn, heeft het bij het verkeerde eind.

Gratis shooters die iedereen met een PlayStation 5 of Xbox Series X wil spelen
(afbeelding: Wargaming Group Limited)

Op de telefoon zijn zat gratis games te vinden. Hier geldt ook weer de regel dat het gros eigenlijk niet de moeite waard is. Deze games zijn een uitzondering:

Dit zijn de beste gratis games voor je iPhone

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen