Netflix voor nop: dit zijn in 2024 de beste gratis streamingdiensten

Apps Mark Hofman 28 jun 2024
Leestijd: 4 minuten

Netflix, Disney+ en Amazon Prime Video zijn dé platformen van vandaag de dag, maar het mag wat kosten. Wat zijn in 2024 de beste gratis streamingdiensten die je als alternatief kunt gebruiken?

Een abonnement hier, een abonnement daar. Netflix, Disney+ en Amazon Prime Video zijn geweldig, maar al die diensten bij elkaar kunnen zorgen voor een aardige kostenpost. Gelukkig zijn er anno 2024 voldoende gratis streamingdiensten te vinden die je kunt gebruiken.

Of nou ja, streamingdiensten..? We hebben in dit artikel te maken met Free Ad-Supported Streaming Television-diensten, beter bekend als FAST-diensten. Het komt dicht in de buurt van het reguliere televisiekijken, maar dankzij een aardig aanbod aan on-demand titels zijn deze gratis alternatieven wel echt de moeite waard.

FAST: wat is dit gratis alternatief voor Netflix?

FAST: Free Ad-Supported Streaming Television, dus. Het is een term die sinds vorig jaar het streaminglandschap weet te veroveren. De diensten bieden doorgaans een lading aan zenders en on-demand-titels aan die je gratis kunt bekijken.

Hoe dat precies kan? De naam zegt het al: reclame. Net als bij de reguliere televisie zijn de zenders en titels voorzien van reclame, die je even moet uitzitten om de content gratis te kunnen bekijken. Groot voordeel van de FAST-diensten ten opzichte van Nederlandse televisie is dat de reclameblokken een stuk korter zijn. Winst, dus.

Het is echter wel goed om te weten dat veel van deze diensten vooral buiten Europa opereren. Maar met een VPN is het heel simpel om je digitale locatie naar, bijvoorbeeld, de Verenigde Staten te verplaatsen. Hierdoor is het dus gewoon mogelijk om de zenders te bekijken, zelfs als je in Nederland bent.

De beste gratis streamingdienst als Netflix-alternatief

Nu we weten wat een FAST-dienst precies is, is het tijd om kennis te maken met de beste opties in 2024. Van streamingdiensten die standaard op je smart-tv staan tot apps die je op een Chromecast of Apple TV kunt downloaden: ze zijn er allemaal.

#1 Tubi: on-demand, net als Netflix

Waar veel FAST-diensten vooral leunen op live-televisie, pakt Tubi het net zo aan als Netflix. De streamingdienst heeft een grote bibliotheek aan films en series die je kunt kijken wanneer je wilt. Dat bevalt, want inmiddels heeft de FAST-dienst meer dan 64 miljoen gebruikers.

FOX is de partij achter de gratis streamingdienst en levert naast eigen content ook materiaal van onder andere ABC en NBC. Westworld, How It’s Made, dat soort dingen. Allemaal te bekijken op je Android, iPhone, PlayStation en de televisies van Samsung en Sony.

Tubi: een chille app voor op je Smart TV
Deze titels kun je gratis bekijken (Afbeelding: TubiTV)

#2 Samsung TV Plus: standaard bij je Smart-tv

Samsung TV Plus is een persoonlijke favoriet. De streamingdienst zit standaard inbegrepen bij je Samsung Smart-TV en heeft een groot scala aan televisie-kanalen. Waar deze kanalen bij andere diensten zeker de moeite waard zijn, is het bij Samsung TV Plus wat mij betreft helemaal raak.

Via het Netflix-alternatief kijk je 24 uur per dag naar Top Gear-afleveringen of geniet je van een hoop gescheld tijdens een Hell’s Kitchen-marathon. Het prettige aan TV Plus is dat de verdeling van de content uiterst duidelijk is en je zelfs kunt kiezen in welke categorie jij je content zoekt.

Samsung TV Plus
De streamingdienst in actie (Afbeelding: Samsung)

#3 Pluto TV: het meesterlijke gratis antwoord op Netflix

We noemden Pluto TV eerder als eens het meesterlijke gratis antwoord op Netflix en daar blijven we bij. In de Verenigde Staten is deze FAST-dienst dé plek voor on-demand content en live-televisie. Films, series, nieuws en sport: het is er allemaal te vinden.

Paramount is de partij achter deze dienst en biedt kijkers 250 kanalen om van te genieten. Franchises als Star Trek en CSI komen regelmatig voorbij en door de samenwerking met CBS lijkt het net alsof je naar de Amerikaanse televisie (en dus ook reclames) zit te kijken.

Netflix is verleden tijd door deze 5 gratis streamingdiensten
Pluto TV (Afbeelding: Pluto TV)

#4 Plex: als streamingdiensten persoonlijk waren

Plex is een unieke in het lijstje, want het gratis alternatief op Netflix kent ook de personalisatie van die streamingdienst. Door je kijkgedrag en bibliotheek ontwikkel je een gepersonaliseerde omgeving waarbij content wordt geselecteerd op je eigen smaak.

Echt hele bekende titels vinden is misschien wat lastig, maar met een beetje zoekwerk vind je prachtige pareltjes als The Walking Dead, IP Man, en Are We There Yet.

Netflix voor nop: dit zijn in 2024 de beste gratis streamingdiensten
(Afbeelding: Plex)

#5 Crackle: Netflix, maar dan alleen voor Sony-content

Crackle doet wat Netflix doet, maar dan alleen met de content van Sony en helemaal gratis. De streamingdienst heeft een aardig selectie aan films, series en live-televisie. De aantal reclames liggen hier iets hoger, maar het is een stuk beter dan wanneer je een film op reguliere televisie kijkt.

Titels als Halloween (1978), New York, I Love You en Puncture zijn titels die je kunt bekijken op de streamingdienst.

Netflix voor nop: dit zijn in 2024 de beste gratis streamingdiensten
(Afbeelding: Crackle)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen